© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Проучване: Селската програма трябва да се фокусира върху хранителната верига

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Над 200 хиляди т грозде ще бъдат модифицирани за вино от годишна продукция 2017

Това е повече от предходните две години, а качеството е чудесно съгласно земеделското министерство
11 сеп 2017
България ще упорства за опазване на финансирането в новата селскостопанска политика на Европейски Съюз

За 100 дни са изплатени общо близо 249 млн. лева по програмата за селските региони
31 авг 2017
През септември фермерите аплайват за 84 млн. лева отстъпка от акциза за горивата

Заявленията се подават в общинските служби по земеделие
29 авг 2017

Фермерите в България към момента да не са подготвени за радикална промяна в политиката на подкрепяне, само че се сплотяват към потребността от някои промени като опростяване на Общата стопанска политика (ОСП), понижаване на бюрократичното задължение и електронизация на администрирането на бранша. Това демонстрират изводите от национално обществено допитване измежду българските фермери, браншовите организации, както и необятната общност в границите на самодейността на Институт за агростратегии и нововъведения и " ИнтелиАгро " " ОСП след 2020 – Изборът на България " (повече за изследването в карето).

Данните демонстрират, че настройките са за опазване на двата стълба на ОСП, само че да се промени съотношението на финансирането им в интерес на така наречен втори дирек (Програмата за развиване на селските райони). Също по този начин над 90% от интервюираните считат, че би трябвало да се отстрани опцията националните държавни управления да дофинансират земеделието, защото това води до деформиране на конкурентоспособността. Те считат още, че би трябвало да се ускори фокусът върху хранителната верига и ролята на фермерите в нея. Фермерите също по този начин утвърждават тавана на дотациите, само че желаят и да се завиши контролът, обвързаната поддръжка по опция да се резервира, а спомагателната помощ за дребните стопанства да бъде краткотрайна и да основава действителни предпоставки за напредък и развиване.
Единодушно е мнението, че ОСП има потребност от опростяване, понижаване на бюрокрацията и въвеждането на електронното ръководство в селското стопанство.

Единно или базово заплащане

Мнозинството интервюирани (81%) считат, че двата стълба (първи - директни заплащания и пазарна поддръжка, и втори – развиване на селските райони) дават отговор на потребностите й. По отношение ролята им лек превес има мнението, че Програма за развиване на селските региони би трябвало да получи по-голямо финансиране за сметка на директните заплащания.

Интересно е, че към 40% считат, че страната ни би трябвало да размени Схемата за единно заплащане на повърхност със Схемата за главно заплащане, макар че този тип заплащане е непознато за множеството български фермери.
Почти единомислещо интервюираните считат, че би трябвало да се отстрани опцията националните държавни управления да дофинансират фермерите, защото това основава предпоставки за нарушение конкурентоспособността сред страните членки.

Директни заплащания и ПРСР

Близо 94% от интервюираните считат, че на този стадий директните заплащания би трябвало да останат, вместо да бъдат сменени от ограничения за ръководство на риска, като се натъртва на потребността от стягане на контрола. Подобен % смятат, че обвързаната поддръжка, даже и в настоящия си вид, в който не е на количество продукция, а на индустриална единица, би трябвало да остане. Таванът на заплащанията е нужда съгласно 90% от далите отговор, като малко над половината смятат, че сегашният таван е съответен, само че и и тук се подчертава върху потребността от надзор.

С съвсем цялостно единогласие интервюираните показват потребността от опростяване на ПРСР и понижаване броя на ограниченията в нея и по-добро фокусиране. Над 90% считат, че програмата би трябвало да има специфичен фокус върху фермерите в хранителната верига, а също и върху климатичните промени, запазване на околната среда и биоразнообразието.

Малко над половината от далите отговор даже биха подкрепили замяната на капиталовите ограничения в границите на ПРСР с такива, улесняващи достъпа до кредитиране.

Помощ за дребните стопанства

Трябва да има в допълнение подкрепяне за дребните стопанства, считат интервюираните, само че мненията са отмерено разграничени за това до какъв размер на стопанството следва да се получава спомагателното подкрепяне - до 150 дка, до 300 дка, до 500 дка или до 1000 дка. Интересно е, че 83% от далите отговор, че в допълнение подкрепяне за по-малките стопанства е належащо, считат Схемата за преразпределително заплащане за недобре работеща и че тя би трябвало да бъде сменена с друга. Основните рецензии към схемата са, че тя не води до поощряване на растежа на дребните ферми, а в същото време е довела до изкуствено накъсване на стопанствата.

Сред дадените рекомендации за възможна нова скица са подкрепяне на нисколихвено кредитиране и гратисен интервал за погасяване и стеснен период на деяние на схемата до 2-3 години.
За изследването

Проучването е под формата на въпросник, наличен както за фермерите, по този начин и за необятната общност. То е част от самодейността на Институт за агростратегии и нововъведения и " ИнтелиАгро " " ОСП след 2020 – Изборът на България ", чиято цел е посредством необятна осведомителна акция, анкети и серия от диспути да ангажират вниманието на всички заинтригувани с бъдещето на общата стопанска политика и да се образува национална визия по тематиката.

Проучването е извършено в интервала май - юли 2017 година и обгръща 52 анкети, измежду които участват и формалните мнения на браншови организации, които съставляват ползите на близо 2500 регистрирани аграрни производители (малко над 2% от получателите на субсидии). То не претендира за представителност, само че дава добра визия за настройките на фермерското съсловие в страната, споделят уредниците.

Предстои и провеждането на втори спор по тематиката ОСП на 21 септември 2017 година в столичния хотел " Шератон ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР