© Цветелина Ангелова Още по темата Иванка Кючукова: Пропускат се

...
© Цветелина Ангелова Още по темата Иванка Кючукова: Пропускат се
Коментари Харесай

Ангелос Парасхакис: Темповете на растеж на рекламния бизнес няма да продължат дълго

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Иванка Кючукова: Пропускат се положителни стратегически и изобретателни решения за сметка евтино

Изпълнителният шеф на Havas Group - България пред " Капитал "
9 ное 2018
Мария Грашнова: Посоката за развиване на сектора ще бъдат вложенията в данни

Изпълнителният шеф на Dentsu Aegis Network за България и Балканите пред " Капитал "
9 ное 2018 Интервюто е част от годишната ранглиста на рекламните организации в България, която " Капитал " провежда за трета година. Тя обичайно стартира с показване на данните на най-големите групи на пазара по основен индикатор доходи за 2017 година и прогнозите на техните мениджъри за развиването на бизнеса им. Повече по тематиката четете тук.

Обяснете с едно изречение какво прави вашата компания?

Събира под един покрив най-хубавите гении, които нашият пазар може да предложи, и взема решение информационни и бранд проблеми ден след ден на десетки клиента посредством три креативен и два медийни марката, създавайки нови информационни трендове на пазара.

На какво се дължи растежът в приходите на групата ви за 2017 година?

Много нови бизнеси, идващи най-вече от международна/регионална работа, само че освен. Събрахме доста положително портфолио от клиенти в нашата група и се развихме доста и паралелно с тях.

В кои посоки се усили и в кои понижа бизнесът ви през 2018 година?

Консолидираните ни доходи на годишна база набъбнаха с над 30%, което се дължи основно на нови извоювани бизнеси и консолидирането на интернационалната работа в групата ни. В същото време обаче разноските ни за личен състав ще се покачат с най-малко 20-25%, защото наехме повече хора в екипа си.

За пети път премията на ФАРА за " Агенция на годината " завоюва guts&brainsDDB, Изключително положително показване имаше и Tribal Worldwide на ФАРА, както и от бизнес позиция. На резултатите на групата се отразява и нашата релативно нова креативна и цифрова организация DNA, която сполучливо завоюва доста портфолио от нови клиенти и стартира да оставя своя отпечатък на пазара.

Наблюдаваме лек спад на креативните доходи, което в това време се компенсира от нови доходи от цифрови услуги във всички наши компании. Усещането ни е, че тази наклонност ще продължи и в последна сметка ще окаже прочут напън върху цената, разделяйки обичайните и цифровите услуги, до момента в който те естествено не станат едно и всички компании последователно се трансфорат в цифрови. Засега и за близкото бъдеще би трябвало да обслужваме еднообразно добре и двете.

Посочете една позитивна и една негативна наклонност на българския информационен пазар тази година?

Като позитивно виждам единствено повишаването на разноските за реклама, дължащо се основно на по-доброто икономическо състояние спрямо преди 2-3 години. Това не е наклонност, защото не чакам да е дълготрайно устойчива.

Като отрицателна наклонност - българският рекламен пазар застарява и все по-малко хора желаят да станат част от него. Рекламата не е толкоз секси, колкото преди, а IT промишлеността се конкурира за свежи, млади фрагменти, завземайки бързо съвсем всичко. Това, дружно с казуса за намирането на квалифицирани фрагменти, евентуално ще окаже огромен напън върху разноските и ще докара до това доста организации (творчески, медийни или дигитални) да излязат от бизнеса.

Какви са прогнозите ви за бизнеса ви и за сектора през 2019 година?

Вярвам, че колкото по-добър е марката, толкоз по-добра е и прогнозата. Нашата промишленост се трансформира с всяка година и не е необичайно, в случай че някой пада с 5 позиции в топ 10 една година и се връща на върха идната. Конкурсите за избор на организации са циркулиращи клиенти, добавяйки доходи за малко при някои или къси загуби за други. Оптимистични сме за консолидирането на сегашните ни бизнеси през 2019 година и прибавянето на още няколко, най-много с помощта на предлагането на доста добър бранд като цяло.

Прогнозата ми за пазара за жалост не е добра. Накратко, би трябвало да разберем, че темповете на напредък няма да продължат наклонността от последните 2 години, а стагнацията е доста близо. Това, дружно с последните банкови консолидации, ритейл и бизнес оптимизациите, ще принуди пазара да спре.

Само в случай че наблюдавате интернационалните фондови пазари и бавния растеж в приходите по отношение на предходните тримесечия или години, тогава евентуално частите на пъзела ще се наредят. Моята прогноза е, че общите рекламни вложения ще бъдат равни на тези през 2018 година със забележителен негативен напън върху последното тримесечие на 2019 година, който ще последва и през 2020 година

Какво ще прави вашата компания след пет години? Сигурен съм, че българският информационен пазар няма задоволително доходи за всички организации, тъй че нашата визия е да продължаваме да развиваме интернационалната и районната си активност. В същото време сме нетърпеливи да прибавим добре функциониращи самостоятелни организации към нашата група, предлагащи услуги най-много в региона на цифровите и видео продукции, тъй че може би някои стартъпи или придобивания са в проектите ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР