© Николай Дойчинов Паралелна държаваНепоклатимата задруга на властта Абонирайте се

...
© Николай Дойчинов Паралелна държаваНепоклатимата задруга на властта Абонирайте се
Коментари Харесай

Мнения Daily - Непоклатимата задруга на властта

© Николай Дойчинов Паралелна страна

Непоклатимата задруга на властта

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на политолога Даниел Смилов за " Дойче веле "

Съвременната народна власт е междупартийно съревнование. В България обаче ръководещите " усъвършенстваха " теорията, като сътвориха мрежа от политически и стопански субекти, която може да оцелее във властта, даже когато някои нейни елементи изгубят изборите. Така да вземем за пример през 2013 година ГЕРБ загуби властта, само че Мрежата оцеля. През 2014 година ГЕРБ се върна на власт и Мрежата процъфтя, въпреки че остана без някои свои звена - като Цветан Василев и детайли от Българска социалистическа партия.
У нас съществува мрежа от политически и стопански субекти, която постоянно се оказва ръководеща.
Формално сега на власт е коалиция от ГЕРБ и така наречен " патриоти ". Реално на власт е Мрежата, която съдържа ГЕРБ, Движение за права и свободи, бизнесите и медиите на Движение за права и свободи, " патриотите ", огромни елементи от магистратурата и присъдружни звена като Марешки, Кирил Домусчиев и новите му медиийни придобивки. Дори елементи от Българска социалистическа партия могат да бъдат считани за асоциирани членове на Мрежата (Георги Гергов и Румен Овчаров, например) или най-малко за претенденти, чието участие е било краткотрайно замразено.

Мрежата не е строго йерархизирана конструкция - в нея има известна хоризонталност и самостоятелност на субектите. Това не е мафиотска организация, в която един шеф (capo di tutti capi) подрежда на останалите (дори и този шеф да наподобява на Марлон Брандо от " Кръстника " ). По-скоро става дума за задруга, която оказва помощ на всеки един от участниците да осъществя своите ползи.

През последните две години се научихме да интерпретираме " стабилността " на ръководството, като дарба на Мрежата да се възпроизвежда и да оцелява. И в действителност, във формалната коалиция " сътрудниците " могат да стигнат и до физическа кавга (Сидеров и Джамбазки, например), само че това не трансформира доста действителната конструкция на властта.

В Мрежата също стават разбърквания: с отстраняването на Цветан Цветанов тежестта на формалния политически детайл (ГЕРБ) в нея отслабна за сметка на Движение за права и свободи и обвързваните с придвижването стопански субекти. Затова в този момент и Борисов под сурдинка се оплаква, че Иван Гешев не бил " негов " претендент за основен прокурор. Дори това да е просто спектакъл, правдоподобността му идва от упоменатите вътрешно-мрежови промени.

Мрежата е някаква гаранция за непоклатимост на властта, само че тя има и своите отрицателни страни:

- Участието в мрежата се осребрява посредством обществено финансиране на частни субекти. Студеният запас отпътува в верните ръце, Българската банка за развиване развива главно мрежовите бизнеси, при държавните поръчки рядко има инцидентни печеливши и т.н.;
- Привилегироването на избрани компании и стопански ползи води до централизация на благосъстоятелност (много забележима в медиите) и некачествени и скъпи планове ( " граф Игнатиев " );
- Мрежата става все по-амбициозна и се стреми да осъществя многомилиардни планове - като АЕЦ " Белене " и турско-българския поток - които са противоречиви от позиция на националния интерес, само че сигурно ще създадат избрани мрежови играчи извънредно богати;
- Доминацията на Мрежата води и до съществени изкривявания в медиите и правосъдната система: те се трансформират в принадлежности на нейното възпроизводство ( " бухалки ", по-просто казано).

-----------
Геополитически гета като Западните Балкани работят единствено в ущърб на Европа.
Европа " на разнообразни скорости "

На Изток Франция се интересува единствено от Русия

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Макрон все по-очевидно изоставя концепцията за обединена Европа - обединена в границите на нейните географски и културни граници. Причините за това не се коренят в компликациите за ръководство на актуалната многообразна структура на Европейски Съюз след огромното разширение от предходното десетилетие. Тези компликации са факт, само че те са преодолими, или - във всеки случай - това са компликации, с които може да се живее. Основната причина за обструкционистката политика на Макрон - в тази ситуация против слагане началото на договаряния за участие със Скопие и Тирана - е геополитическа.

Фотограф: Stoyan Nenov

Според тази визия многообразният Европейски Съюз - с разнообразни ползи и сложни процеси на реализиране на баланс в обособените сфери - изтласква Франция от центъра на взимане на политическите решения за Европа, доколкото всичко, което се намира на изток от Германия и Италия е територия, в която Франция няма съществени ползи. За Макрон тази територия може би е по-добре да бъде реконструирана като буфер сред Запада и Русия - каквато Централна и Източна Европа е била в продължение на епохи. Европа " на разнообразни скорости " и прекъсването на разширението са инструментите за това. Така Париж ще получи опция да играе " геополитически игри " със своите сътрудници в Москва.

Франция участваше в процеса на разширението с изразителен песимизъм. Нейните ползи се простират по-скоро на юг към Средиземно море, в сравнение с изток, където наличието й в никакъв случай не е било изключително безапелационно след края на Първата международна война. На изток за Франция има една значима позиция - тази на Москва. Днес, в отношението си към интеграцията на Западните Балкани Макрон показва този вид едностранчив френски шовинизъм, който отхвърля да се съобрази с обстоятелството, че в рецесия или не, европейското обединяване е реалност, който не може (или не е преференциално за никого) да бъде върнат обратно.

А в случай че обединена Европа е тук съществено и за дълго, геополитически гета като западните Балкани могат да съществуват единствено в интерес на стратегическите противници на Европа - които желаят да я отслабят и дестабилизират. Затова Макрон ще би трябвало да направи своя избор обществено и искрено. Или поддържа европейското обединяване и почита неговите стратегически ползи и цели, или се изтегля в позиция на националистическа геополитика - в интерес на Москва и против своите досегашни сътрудници в Европа.

В случая бихме предложили на Макрон да се върже колкото се може по-здраво за мачтата на обединена Европа, слушайки етюдите на Кремъл. Защото след Брекзит даже Марин льо Пен разбра, че обединена Европа не е постижение, което може да се жертва с конюнктурни цели.

--------
Бившият народен вратар позволи политиката да се сговаря непосредствено с футбола.
Спорт и власт

Най-голямото проваляне от ръководството на Борислав Михайлов

От разбор на Красен Николов за Mediapool.bg

Печалният венец в дългата кариера на Борислав Михайлов е, че на процедура бе уволнен персонално от министър-председателя Бойко Борисов. Това е политическа интервенция в делата на самостоятелния футболен съюз, която (по правилника на ФИФА) може да докара даже до изваждането на България от международното състезание. Подобно нещо към този момент се е случвало с Нигерия.

Фотограф: Велко Ангелов

Именно това ще остане най-големият скандал, сътворен от Михайлов - че позволи политиката да се сговаря непосредствено с футбола. Впечатлението е, че българският футбол е трансфорат в гето, което непрекъснато жужи от предизборна търговийка. Политическата власт дава на едни стадионче, на други някакви дребни пари за осветяване, на трети назначава очевиден президент и президент в сянка (да заплаща парите, че другояче публичните поръчки...), при четвърти се договаря с агитките.

Веднъж влезнал в този цикъл, Българският футболен съюз доста мъчно може да се измъкне. И най-после разумното се случи. Премиерът персонално уволни Михайлов, което е проява пред всички футболни президенти, че той поема нещата в свои ръце. След като Борисов може да уволнява, значи може и да назначава. Знакът какво следва бе даден още преди началото на футболното състезание, когато министър председателят събра президентите на " Левски ", ЦСКА-София и " Лудогорец ", с цел да се уговаря с тях за почтена игра.

Новият човек е значим, тъй като министър председателят Борисов има желание да прави още доста политика с футбола, тъкмо като Политбюро на Българска комунистическа партия. Той към този момент даде обещание страната да заплаща на всички клубове за произвеждане на футболисти, да строи игрища и да провежда Европейско състезание. Борисов в действителност има потребност от приближен човек, с цел да осчетоводява всичко това.

И както споделяше в миналото Иван Славков след тежка загуба на националите: " Уволнявам почитателите! "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР