В хода на разследването са установени данни за извършване и

...
В хода на разследването са установени данни за извършване и
Коментари Харесай

СРП за фалшификациите на Лена и Кирил: Установени са данни за документни престъпления

В хода на следствието са открити данни за осъществяване и на други документни закононарушения – сформиране и потребление на неистинен документи, показани пред Агенция по вписванията.

 

Това декларира днес Софийски районна прокуратура (СРП) по абсурда с фалшифираните от Лена Бириславова подписи на членове на съдружие " Корал " за Кирил Петков да стане длъжностен министър.

 

Във връзка с голям брой запитвания от медии във връзка подаден сигнал от А.Р. (бел.ред. Атанас Русев), ръководител на Управителния съвет на Сдружение „ Да запазим Корал “, в Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), Софийски районна прокуратура (СРП) уточнява следното:

 

На 11.08.2023 година е формирано досъдебно произвеждане, което се води по член 313, алинея 1 от Наказателен кодекс. Производството е формирано, за това че е доказана лъжа в документално известие, изпратено от Л.Б. (бел.ред. Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за засвидетелствуване на условия – освобождение на К.П. (бел.ред. Кирил Петков) от длъжността член на УС на Сдружение „ Да запазим Корал “ и избирането на негово място на М.Д. Като същото следва да е осъществено на съвещание на Общото заседание на Сдружението, за което се твърди, че е извършено на 06.05.2021г. 

 

В хода на следствието са разпитани 10 очевидци, извършени са и оперативно-издирвателни мероприятия. Към делото са приобщени голям брой относими документи, изискана е и информация от Сдружение „ Да запазим Корал “.

 

В хода на следствието са открити данни за осъществяване и на други документни закононарушения – сформиране и потребление на неистинен документи, показани пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към осъществените дейности, както и приобщаване на техни сравнителни мостри на подписи и почерк.

 

По досъдебното произвеждане в къси периоди се чака правенето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото и опцията по същото да бъдат вероятно привлечени в качеството им на обвинени лица, по отношение на които се съберат доказателства за присъединяване в документни и други закононарушения. 

 

СРП ще осведоми обществеността за хода на досъдебното произвеждане.

 

Скандалът с фалшификациите

 

Като юрист дясната ръка на Кирил Петков - Лена Бориславова, е фалшифицирала документи, с цел да излезе той от Управителния съвет на неправителствената организация " Да запазим Корал " - условие по закона за администрацията. Става въпрос за 2021 година, когато днешният съпредседател на " Продължаваме промяната " бе назначен за длъжностен министър на стопанската система.

Атанас Русев, шефът на съдружие " Да запазим Корал ", и журналиситът от " Биволъ " Асен Йорданов от ефира на бТВ упрекнаха с изключение на Лена Бориславова, а някогашния прредседател на Народното събрание, в този момент заместител - Никола Минчев, в документна машинация и подправяне на подписи. И даже цитираха номера на принтера, на който това е било осъществено, съгласно тях.

Както стана ясно, действието се развива през 2021 година, само че в този момент, три години по-късно, към този момент са намесени и ДАНС, и прокуратурата.

" Кирил Петков е бил " освободен " от длъжността си на шеф в сдружението за отбрана на Корал, само че с цената на фалшифицирано пълномощие, подправени документи, протоколи и подписи на другите членове от сдружението. Неистинските документи са били входирани в Агенцията по вписванията не от различен, а персонално от юрист Лена Бориславова, с нейния дипломиран електронен автограф (КЕП) " - твърди " Биволъ ".

Според публикацията " на 13-и май в 1:39 часа след среднощ, Лена Бориславова си изготвя подправено пълномощие с което може да се разпорежда изцяло с гражданското съдружие " Да запазим Корал " и подписва това пълномощие с подправен автограф на ръководителя на сдружението Атанас Русев. Подписът на пълномощното не е саморъчно положен, а е изкопиран 1:1 от публични документи на сдружението, в тази ситуация спесимен на подписа на шефа на сдружението. "

Русев удостовери тази заран по бТВ, че не е полагал автограф.

Същата нощ е направен и протокол от Общо заседание на сдружението на 6 май 2021 година, с една единствена точка в дневния ред - освобождението на Кирил Петков от Управителния съвет на сдружението. На негово място в УС влиза Мартин Драгулев, който наследява целия бизнес на Петков, само че е чужд за НПО-то, четем още. В протокола също попадат подписи - на Русев и Драгулев, като Русев още веднъж отхвърля да е подписвал собственоръчно.

Следва протокол, по отношение на разлепване на покана за привикване на Общо заседание с дата 21.04.2021 година, подписан от Кирил Петков. И там има автограф на Атанас Русев, съгласно " Биволъ " и самия него - заимствуван за трети път от остарял документ.

Последно: попада и декларация съгласно закона за юридическите лица за истинността на гореописаните документи от името на Атанас Русев.

" На нея също е подложен фалшифицираният автограф на Атанас Русев. Документът е с дата 13.05.2021 година формиран в 1:41 часа през нощта. Две минути след съставянето на подправеното пълномощие на Лена Бориславова.

Фалшифицираният автограф на Атанас Русев е еднакъв и в двата документа и си проличава, че е сканиран, а не саморъчно положен. Дори си проличава квадратчето, с което софтуерно е отсечен единствено подписът ", написа уеб сайтът, като разгласява документите.

Принтер с номер...
Тази заран " Биволъ " излезе с още една обява по тематиката: " Никола Минчев и Лена Бориславова - съставители на подправени документии за Корал ".

В ефир Йорданов цитира и точния номер на цветния принтер " Коника ", като твърди, че с подобен разполага адвокатската фирма, в която двамата адвокати от Политическа партия са работили преди да влязат в политиката - " на петия етаж ".

" Същата машина е снимана, т.е. и оръдието на труда е засечено. "

Русев отхвърля да е приказвал с Петков за излизането му от УС преди три години, нито в миналото да е разговарял с Бориславова (в случая тя е била адвокат), само че пък за него тя е извадила подправено пълномощие да се разпорежда със сдружението. Не е имало и общо заседание по това време (имало такова година по-късно и то за смяна на управителния съвет).

" Всички тези документи са изфабрикувании ", съобщи Русев.

 

Това не е първото прокурорско следствие, което се занимава с Кирил Петков. През предходната година СРП приключи досъдебно произвеждане за вероятно сформиране на декларация с погрешно наличие във връзка с отхвърли му от канадско поданство преди да стане длъжностен министър.

Казусът беше обект и на инспекции в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, само че те отхвърлиха да образуват следствие против Петков. Той датира от 2021 година, когато ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата, че при назначението си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май 2021 година Петков към момента е бил и български, и канадски жител, което не е заявил в подадената декларация до президента.

Конституцията не разрешава на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно поданство.

Петков твърдеше, че не е направил нарушаване, защото документално е заявил отхвърли си от канадско поданство на 21 април 2021 година Документът, с който канадските управляващи признават, че той към този момент не е техен жител, обаче носеше датата 20 август същата година.

Бориславова пък беше обект на следствие по отношение на контракт за правни услуги, предоставени на Българската банка за развиване (ББР) от правната адвокатска фирма, в която тя е работила преди да влезе в политиката. Случаят стана прочут през лятото на 2022 година, само че от този момент прокуратурата не е съобщавала настояща информация за хода на делото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР