© Велко Ангелов Още по темата Демонстрацията BiT Четири аргумента

...
© Велко Ангелов Още по темата Демонстрацията BiT Четири аргумента
Коментари Харесай

Тревожни сигнали в телевизия BIT след смяната на собствеността

© Велко Ангелов Още по тематиката
Демонстрацията BiT

Четири аргумента за какво малкия екран беше купена, с цел да бъде заглъхнал един самостоятелен от властта глас
16 фев 2018
Новият притежател на BIT спря всички излъчвания на малкия екран

Изпълнителният шеф на компанията, която купи канала, желае да смени профила на медията
9 фев 2018
BiTV приключи контракта на Люба Кулезич

Тонът на предаването ѝ " Честно казано " трябвало да бъде по-умерен
24 ное 2017 От януари до в този момент екипът на BIT не е получавал заплати. Този факт се случва в подтекста на промяната на собствеността на малкия екран и разумно основава напрежение измежду хората работещи в медиата и поражда съмнение към новия екип. Служителите стартират да се питат ще траяли каналът да действа обикновено, в случай, че новият притежател спря излъчването на цялата стратегия и сега в ефир вървят единствено повторения на остарели излъчвания. Преди близо две седмици са спрени даже новините, разясняват публицисти в медиата.

В началото на февруари BIT смени притежателите си. С отворено писмо до медиите двамата братя Павел и Румен Вълневи, които сътвориха канала оповестиха, че са го продали. Новият притежател е сдружението " Интерактив ТВ системс България ". Съдружници в сдружението са Мирослав Янев и Момчил Дуканов, които си поделят собствеността поравно. Цената на договорката не беше обществено оповестена. А на пазара се знае, че и двамата са свързани с миноритарния притежател в bTV Красимир Гергов.

На опасенията, че BIT върви към оповестяване на неплатежоспособност, Янев разяснява пред " Капитал ", че сходна догадка е неоснователна. " Съжалявам, че се бавят заплатите, уповавам се скоро да разгадаем този въпрос. Телевизията ще продължи да работи и от април ще има нова програмна скица. Вече сме споделили с кои публицисти желаеме да продължим да работим ", добави шефа на BIT Мирослав Янев. Тези думи обаче той към този момент неколкократно е изричал пред публицистите в медиата и по тази причина те не им имат вяра. " Вече е март. Навлизаме в трети месец, в който не получаваме заплати ", разяснява един от редакторите в BIT.

От оповестения в Търговския указател финансов доклад на малкия екран за 2016 година се вижда, че общо отговорностите й възлизат на 4.7 млн. лева " Купихме на процедура един банкрутирал канал. Но преценихме, че можем да използваме активите и екипа му, с цел да изградим нова стратегия и медиата да продължи да съществува ", разяснява Мирослав Янев.

Възниква въпросът от къде обаче ще се вземат вложенията за рестартиране на канала, неговото ребрандиране, нова програмна скица и заплатите на публицистите. Защото от последния доклад пък на новия притежател " Интерактив ТВ системс България " за 2016 година излиза наяве, че сдружението няма лични активи, а загубите му са 5 хиляди лева

Екипът на BIT e неотстъпчив и ще продължи да търси правата си. В понеделник публицистите имат среща с омбудсмана Мая Манолова.

За късия интервал на съществуването си BIT се наложи като смела и свободна телевизия. Канала бе в България бе основан от известната телевизионна публицистика Нери Терзиева, а по-късно в екипа и се включиха известни лица като Сашо Диков, Люба Кулезич, Силвия Великова, както и други качествени публицисти. Независимите им и смели позиции бързо им завоюваха ненавистта на пропагандните платформи към депутата от Движение за права и свободи и медиен притежател Делян Пеевски, които приписваха собствеността на " кабеларката " ту на банкера Цветан Василев, ту на предприемача Сашо Дончев.

Дори да не бъде закрита BIT, подмяната на програмата й демонстрира, че от ефира е изчезнала медия, която се пробва да работи по стандартите на свободната и сериозна публицистика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР