© Надежда Чипева ПрофилВладимир Стоилов е сред 11-те финалисти в

...
© Надежда Чипева ПрофилВладимир Стоилов е сред 11-те финалисти в
Коментари Харесай

Нагоре по комуникационната стълба

© Надежда Чипева Профил

Владимир Стоилов е измежду 11-те финалисти в тазгодишното издание на състезанието за млади бизнес водачи Next Generation, проведен от " Капитал " и " Кариери ". Той приключва бакалавърска степен по " Икономическа социология " и магистър " Маркетинг " в УНСС. Започва кариерата си като част от екипа на организацията за търговски изследвания AC Nielsen, където се занимава със социологически и пазарни изследвания. Стоилов обаче желае да бъде част от процеса по взимане на решения на база проучванията и по тази причина през 2007 година стартира работа в Ogilvy Group Bulgaria като медия планьор в организацията Mindshare, където се развива професионално през идващите 11 години. Постепенно израства в компанията, дава отговор за портфолио от свои клиенти и ръководи все по-големи екипи. През последните години е част от мениджмънта на информационната група и като разумна последваща стъпка от началото на 2018 година оглавява новата медийна организация на пазара Wavemaker. Компанията

Медия организацията Wavemaker е част от най-голямата интернационална рекламна група WPP. Брандът е основан при започване на годината и съставлява обединяване на интернационалните медийни компании MEC и Maxus, част от медийното звено GroupM на WPP. От януари компанията оперира и на българския пазар през информационната група Ogilvy Group, които получиха лиценза й и ще обслужват световните клиенти на организацията в страната, измежду които DM, Lavazza, Skechers, Edgewell и Kаrcher, като измежду задачите им е да разширят и портфолиото си от местни клиенти. Още по тематиката
Любопитният инженер

Мирослав Гечев, шеф стратегическо развиване в " Телелинк бизнес сървисис "
3 авг 2018
ГЛАСът на другите

Симеон Василев, създател и шеф на фондация ГЛАС
27 юли 2018
Предприемачът без его

Съоснователят на Enhancv и победител в Next Generation 2018 Волен Вълков пред " Капитал "
29 юни 2018 Как решихте да се развивате професионално в областта на връзките?

Винаги ми е било забавно държанието на хората. Как взимат решения, по какъв начин те въздействат на обществото и по какъв начин то се трансформира с смяната на настройките на хората. Това изключително се ускори от бакалавърската ми степен по социологията и изцяло изкристализира с магистратурата по маркетинг.

Маркетинговите изследвания бяха доста привлекателни за мен - какво вършат потребителите, по какъв начин възприемат марките, по какъв начин се събира и обработва информация за техните желания и по какъв начин се вършат изводи на нейна база. И по този начин в самото началото желаех да се занимавам с изследвания и няколко месеца работих в тогавашния AC Nielsen, където се занимавах с търговски изследвания, само че взех решение, че ми е по-интересно не просто да виждам какво се е случило, а да имам отношение и към посоките, в които ще се поеме след добиване на информацията и по какъв начин по отношение на нея се направлява един бранд.

Тогава маркетингът е доста мощно средство, посредством което марките получават човешки образ и споделят с голям брой хора. Развитието на връзката сред марката и хората ми беше доста забавно.

Какъв е професионалният ви път?

След AC Nielsen през 2007 година станах част от медийната организация Mindshare, част от информационната група Ogilvy Group. Тогава знаех напълно малко за медия планирането и рекламата и започнах на позицията младши медия планьор. Още през цялото време медия планирането ме заинтригува, тъй като съчетава точни науки, като статистика и социология, творчеството в рекламата и " здравия разсъдък " на маркетинга. Така открих своето място.

Доста неща имах да изучавам, само че на към 3-4 години се стараех да поемам нови провокации, с цел да подкрепям интереса жив. Няколко години по-късно започнах независимо да работя с клиенти на организацията и да имам мой дребен екип. С времето към този момент екипът, който управлявах ставаше все по-голям, клиентите и процесите по-комплексни. През последните години в качеството си на Client leadership director отговарях за всички клиенти на Mindshare и това беше доста добър опит и подготовка за мен. Последната огромна смяна и последваща стъпка в развиването ми е точно медийният бранд Wavemaker и развиването му на българския пазар, което се случи при започване на тази година.

Какви са отговорностите ви на тази позиция?

Най-общо казано, определяне и ръководство на процеси и екип. Wavemaker е напълно нова конструкция и първото, което вършим, е да съставим екип, който да се сработи. Трябва да внедряваме новите клиенти и да търсим нови благоприятни условия за други клиенти. Поддържане на контакти с клиенти и сътрудници.

Важно е по този начин да сортираме портфолиото си от клиенти, че бизнесът да бъде резистентен в дълготраен проект. Има промишлености, които през днешния ден са на върха, само че след година или две могат да отбележат спад и това директно да повлияе на бизнеса на организацията. От стратегическо значение е да се следи общата бизнес среда, кои са устойчивите браншове в средносрочен проект, кой бранш ще бъде идната мощ на пазара.

Какви умения би трябвало да имате, с цел да управлявате медийна организация?

Това, което би трябвало да може да прави преди всичко ръководещият медийната организация, е да стимулира екипа си. Също толкоз значимо е да вижда огромната картина на бизнеса. Ние сме медиатори сред клиенти и медии. Затова и отпред на организация би трябвало да е добър балансьор сред ползите на компанията, клиентите и медиите, тъй че всички да са печеливши и да се движат дружно напред.

Управлението на една организация е като ръководството на транспортно средство. Първо би трябвало да го познаваш доста добре - от какви елементи се състои и по какъв начин работи. След това би трябвало да си наясно със средата, в която се намираш - по какъв път се движиш, имаш ли въобще път или единствено го създаваш. И, несъмнено, би трябвало да имаш цел, да знаеш накъде искаш да отидеш и да мислиш за маршрут към тази цел.

Какви са провокациите на вашата специалност и на длъжността, която заемате?

Много огромно предизвикателство е да срещнем стандартите на интернационалните марки, с българската реалност и пазар. В началото трябваше да приобщим всички нови клиенти в организацията, в детайли да се срещнем с бизнеса им, да се сработим с екипите, което всякога е трогателен и основен развой. Следващото предизвикателство е да сме неразделна част от идентичността и тактиката на интернационалната организация, към която принадлежим. Ние сме млад екип, бранд, конструкция и би трябвало да създадем лицето на Wavemaker, а не просто да стоим зад името на Ogilvy Group или Group M.

Колко значим е екипът ви за развиването на компанията?

Екипът ни се състои от общо 6 индивида, като концепцията е той да се разраства дружно с бизнеса и несъмнено е гръбнакът на компанията. Ние сме в областта на услугите и главният ни актив са хората. Използваме голям брой към този момент основани принадлежности и ноу-хау, само че разчитаме напълно на хората, на техния професионализъм и познания. Всичко това да работи гладко и в вярната посока. Важно е екипът да споделя общите полезности на организацията, и да работи добре дружно. Част от хората в екипа ни стартират като стажанти. Наблюдаваме по какъв начин се развива всеки от тях и ги образоваме и наставляваме в организацията. Започнахме новата компания и с хора от Mindshare, което ни дава опция да черпим от построения към този момент опит, професионализъм и просвета в Групата.

Защо решихте да участвате в Next Generation?

Следях състезанието от много време преди този момент и тази година събитията се подредиха по този начин, че ми демонстрираха, че е пристигнало времето. За мен беше предизвикателство да се слага в конкурентна среда с хора от разнообразни сектори, да видя какво вършат те и къде се намирам аз. Вярвах, а и в следствие се убедих, чеучастниците в Next Generation образуват една общественост от младежи със сходни полезности, които движат развиването в бизнес средата в България и я трансформират към по-добро. Това са хора, които виждат благоприятни условия, поставят старания и осъществят концепциите си. MBA програмата също е един от мотивиращите фактори, тъй като считам, че е нужна на този стадий от кариерното ми развиване.

В каква посока би трябвало да се развиват информационният бизнес и организациите?

През последните години рекламният бизнес пораства и се развива. Предстои обаче огромна трансформация на информационния отрасъл съгласно мен. Пазарът към този момент се е открил, само че сме на стадий, в който се вижда известна рецесия в връзките сред клиенти, организации, медии и снабдители. Може би прекалено много се концентрираме във взаимоотношенията между тях. Не споделям, че това не е значимо, в противен случай, само че посоката съгласно мен ще бъде всички да се ориентираменапълно към крайния консуматор. Ние би трябвало от ден на ден да мислим какво се случва в обществото, по какъв начин се трансформира и да вървим дружно с него.

Решенията би трябвало към този момент да бъдат подтиквани от това по какъв начин се развиват потребителите и обществото, като за задачата фирмите би трябвало да стават все по-гъвкави. Днес приказваме за всеобщата персонализация, тъй като е реалност, че потребителите имат достъп и по-важното потребност от директна връзка с марката. Възможно в бъдеще да следим трансформация и във усещането и държанието на марките като такива. Развитието на споделената стопанска система се концентрира в задоволяването на съответна потребност, не толкоз в съответното средство. За хората е все по-важно наличието, не толкоз обвивката или марката. Възможно е иконичните марки да отслабят позиции, не че ще спрем да носим Nike, само че ще е все по-важно продуктите да носят добавена стойност на потребителите и да споделят техните полезности. Успявате ли да балансирате сред персоналното и професионалното ви време?

Това е една от задачите ми, само че все още ми е много мъчно. Често си мисля, че работата надвива, само че се старая да обезщетявам.

Какви са заниманията ви?

Обичам да карам сърф, ски и сноуборд. От най-малко 15 години карам сноуборд главно извън-пистово. Адреналинът и досегът с природата носят несравнимо наслаждение и балансират духа. Сърфът и извънпистовото каране ми припомнят какъв брой дребна част от природата съм, учат ме, че не можеш да победиш по-големите сили и стихии, само че пък в случай че ги познаваш и уважаваш можеш да ги използваш за своите цели.

Какви софтуерни устройства употребявате в всекидневието си?

Освен мобилен телефон и компютър съм се лимитирал умишлено от всевъзможни други технологии, тъй като са прекомерно завладяващи.

Коя обичана книга бихте предложили?

" Пусни народа ми да кара сърф " на Ивон Шуинар, основателят на марката за спортна екипировка Patagonia. Тя е на половина биографична, на половина бизнес изповед на въодушевяващ човек за основаването на компанията, марката, полезностите й, и съхранението им през годините.
Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР