© Надежда Чипева Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта

...
© Надежда Чипева Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта
Коментари Харесай

КФН одобри увеличението на капитала на ПИБ в рекордно кратък срок

© Надежда Чипева Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди проспекта за нарастване на капитала на Първа капиталова банка (ПИБ) с 200 млн. лева за рекордно късия в практиката си период от 8 календарни дни, от които половината празнични. Това се случва, макар че във импортирания на 15 април от банката в това време е имало и редакции на основни параметри.

Най-съществените са цената и броя на акциите, които ще бъдат издадени. Миналата седмица от банката оповестиха проект да издадат 25 млн. нови бумаги, които да бъдат препоръчани на акционерите против 8 лева всяка. Това беше съвсем четири пъти над настоящата пазарна цена на акциите на ПИБ на Българска фондова борса. Според утвърждения проспект на 22 април с ново решение на мениджмънта на банката това се трансформира и ще се издадат 40 млн. нови акции при цена 5 лева Това беше и в началото декларираното желание на ПИБ през декември 2019 година, след което обаче последва отвод на КФН през февруари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бързането на регулатора е директно обвързвано с възобновения порив на България да се причисли към валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Капитализирането на ПИБ е последния несбъднат ангажимент на страната, като установеният финансов дефицит от ЕЦБ 263 млн. евро е затрупан на към 70% по оценки на Българска народна банка и финансовото министерство, които се одобряват и от ЕЦБ.

Обосновка на цената

Въпреки понижението до 5 лева цената на новите акции остава доста над пазарната. След новината през днешния ден котировките на ПИБ се повишават на БФБ с близо 15% до 2.48 лева

" Емисионната цена е избрана след сложен разбор, включващ финансови индикатори, предстоящо развиване, рискови фактори и взетите ограничения за тяхното ръководство, оценки на които са осъществени придобивания на конкурентни банки в България през последните 3 години, световно и районно макроикономическо развиване и други, като са взети поради и ползите на акционерите на банката ", написа в проспекта на ПИБ.

Там за променената оценка се акцентират и динамичните събития в последните месеци и съответно COVID-19 пандемията, като банката и мениджърът по емисията ПФБК са сондирали инвеститорския интерес непрекъснато. Водени са голям брой срещи и диалози с евентуални вложители от Обединеното Кралство, ОАЕ, Турция, Австрия и Китай. " При тези срещи се откроиха главните фактори, които вложителите считат за определящи за евентуална инвестиция в нарастването на капитала, както и равнищата на инвеститорски интерес. В същото време, Емитентът, се стремеше към оптимален резултат (максимална стойност на нарастването на капитала) при опазване ползите на актуалните акционери. Постигането на баланс сред тези ползи е динамичен развой, който не зависи единствено от обекта на инвестицията, само че и от голям брой външни макроикономически и пазарни условия ", написа още в документа.

По отношение на ниската пазарна цена се акцентира слабата ликвидност на БФБ, която съгласно банката може да докара и до 50% дисконт. " Това слага под подозрение обективността на пазарните оценки на излъчванията, търгувани на българската борса и допуска към разглеждане и на различни варианти за определянето на цената на акциите на банката ", написа в проспекта.

Така като втори индикатор са взети покупко-продажбите по банкови придобивания в България в последните години (ОББ, Експресбанк и Пиреос), като е призната медианната стойност от трите или 1.1 пъти счетоводната стойност.

Така съгласно методологията на ПИБ осреднено от двете се стига до обективна цена 5.93 лева, а за постигане до финалните 5 лева " е приложена отстъпка от 15% за привличане на по-широк интерес към емисията ".

Също за фактор е премисляна и пазарната оценка на аналози - борсовите цени на други банки в района. Средната оценка там е 0.6 пъти счетоводната стойност. Той обаче е отритнат поради неналичието на задоволително обществени банки в България.

" При този сложен разбор е взета поради и балансовата стойност на акция (8.87 лева.), която значително надвишава пазарната цена на акциите на банката. При параленост на пазарния сегмент, в който оперира банката и настоящите пазарни условия в страната, се открива, че балансовата стойност на акция, в съответния случай, не е съответен измерител на пазарната стойност или на справедливата стойност на акция на банката и потреблението и като референтна стойност не би било в най-хубав интерес на съществуващите вложители, защото сходна емисионна стойност би заплашила, значително, сполучливото привършване на обществено предложение, предмет на сегашния проспект и оттова - реализирането на проектите на банката ", се споделя в разбора.

Запазване на контрола

При тези условия на нарастването двамата мажоритарни притежатели Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев биха запазили надзор даже да не вземат участие. Сега те имат по 42.5% дял, който при цялостно записване на новите акции би паднал до по малко над 31%. А в случай че единствено един вложител запише цялата нова емисия, то той би имал 26.7%

Все отново изискванията са по-приемливи в сравнение с при 8 лева, където новите 25 млн. акции щяха да съставляват 18.5%, а двамата мажоритарни притежатели да останат с по 34.6% и взаимно ще продължат да имат над 2/3 от капитала.

Ако изходим от пазарната обстановка - при последната борсова цена 2.20 лева за акция набирането на 160 млн. лева би означавало значи над 70 млн. нови акции, които подхождат на близо 40% дял. Сега всеки от актуалните съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев има по 42.5%, а при този сюжет, в случай че те не вземат участие в нарастването, биха запазили по под 26%. Или за тях това е солидна загуба на надзор, а в случай че нарастването е за 200 млн. лева ще паднат и под половината.

За какво ще са парите

Ако нарастването бъде записано изцяло в ПИБ се чака да постъпят 195.7 млн. лева Разликата до 200 млн. лева идва от разноски по самата емисия. Сред тях най-съществена е таксата за сполучливо разпространение за мениджъра по емисията Първа финансова брокерска къща, която също се управлява от двамата съществени акционери в ПИБ.

В проспекта е посочено, че банката счита да употребява сумата за общи корпоративни цели, само че категорично е посочена и потребността от набиране на капитал в резултат на констатациите на ЕЦБ.

Увеличението на капитала не се възнамерява да бъде употребявано за спомагателни хранителни запаси, а с цел да обезпечи нужния капитал за осъществяването на тактиката на банката за напредък. Стратегическите проекти на Fibank плануват разширение на пазарното наличие на Банката в банкирането на дребно и кредитирането на МСП. При събиране на оптимално търсените 200 млн. лева ще се обезпечи задоволително капитал за напредък на кредитния портфейл, а при набиране на минималните 20 млн. лева банката ще ограничи кредитирането, се споделя още в проспекта.

Преди периодите

Според индикативните периоди в проспекта е заложено той да бъде оповестен на 3 юни, само че поради експедитивността на КФН евентуално цялата процедура ще може да стартира към месец по-рано. По закон началото на търговията с правата за нарастването стартира не по-рано от седем дни след публикуването на проспекта, а срокът за записване на нови акции е най-малко 30 дни. Оттам нататък е нужно още софтуерно време и за регистриране на нарастването в Търговския указател и Централен депозитар.

По графика на ПИБ цялата процедура би трябвало да е завършила втората половина на юли, само че при изместване напред с месец е реалистично България да е преодоляла последното затруднение за ERM II и доникъде на юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР