© Jason Lee Китай девалвира юана до най-ниското му ниво

...
© Jason Lee Китай девалвира юана до най-ниското му ниво
Коментари Харесай

Китай девалвира юана и удари световните борси

© Jason Lee Китай девалвира юана до най-ниското му равнище по отношение на $ от десетилетие. Поредната ескалация на напрежението в комерсиалната война сред двете страни пристигна, откакто Вашингтон заплаши да наложи мита на артикули за още 300 милиарда $ от Китай. В понеделник централната банка на Пекин остави локалната валута да се срине – с 1.4% до малко над 7 юана за $, което е най-ниското равнище от 9 май 2008 година Това би трябвало да подтиква износа на Китай и да компенсира част от загубите от митата. Ескалацията на комерсиалната война сред двете страни обаче се отрази на фондовите тържища и още от предходната седмица те поеха надолу, а в понеделник този тренд продължи. Индексите в Азия и Европа се намалиха с сред 1 и 2%. Уолстрийт също отвори на алено, като Nasdaq загуби над 2% при започване на сесията, а S&P500 и Dow Jones са надолу с 1.6%.

Източник: Tradingeconomics

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изкуствен закрепен курс
По принцип китайската централна национална банка поддържа неестествен закрепен курс на юана по отношение на $, което също не се харесва на Вашингтон, който счита, че е преднамерено недооценен. В случая става въпрос за юана, който се търгува отвън Китай. За него централната банка всеки ден дефинира фиксинг по отношение на $, като може да се движи единствено с 2% нагоре и надолу. На графиката се вижда по какъв начин до понеделник банката е ограничавала курса на юана до 7 за $, а от през днешния ден го пуска над тази стойност.

Напрежението се нагнети в допълнение и от решението на китайското държавно управление да спре вноса на американска селскостопанска продукция. Информацията е на организация Bloomberg, която цитира свои източници.

В края на предходната седмица американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи мита от 10% на оставащия китайски импорт в Съединени американски щати на стойност 300 милиарда $ годишно.

Китай и Съединени американски щати договарят за споразумяване на комерсиалните разногласия между тях от няколко месеца. През първата половина на май в американската столица се организира 11-ият кръг от договарянията, след което те бяха прекъснати.

Главният икономист за Китай в Capital Economics Джулиън Евънс-Причърд счита, че китайската централна банка евентуално се въздържа от допускането на още по-слаб юан, с цел да избегне дерайлиране на комерсиалните договаряния със Съединени американски щати.

В изказване в понеделник централната банка свързва слабостта на юана с следствията от комерсиалната война, само че съобщи, че няма да промени валутната си политика и че двупосочните съмнения в цената на юана са естествени. " Под въздействието на разнообразни фактори, в това число протекционистки търговски ограничения и упованията за цените против Китай, юанът се обезцени по отношение на $ през днешния ден, достигайки 7 юана за $ ", се споделя в изказването на финансовата институция.

Реакция от Съединени американски щати

Предвид нарастващия търговски спор, който оставя на Пекин малко аргументи да поддържа непоклатимост на валутния курс, анализаторите чакат юанът да продължи да поевтинява. Равнището от 7 юана за $ няма икономическо значение, само че може още веднъж да притегли вниманието на Вашингтон към въпроса за валутния курс. Американското министерство на финансите през май упрекна Пекин във валутни операции и съобщи, че следи деликатно дейностите му. Китайските водачи дадоха обещание да заобикалят обезценяване за по-добри конкурентни позиции. Регулаторните органи обаче се пробват да създадат следения от страната курс по-податлив на пазарните сили, които сега оказват напън върху китайската валута.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР