© Надежда Чипева Дружеството Валирион иска да купи Пътна сигнализация

...
© Надежда Чипева Дружеството Валирион иска да купи Пътна сигнализация
Коментари Харесай

Големият хасковски строител "АБ" ще има нов собственик

© Надежда Чипева Дружеството " Валирион " желае да купи " Пътна сигнализация - България ". Новината за плануваната договорка, за чието утвърждение би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, сред тези на пръв взор непознати компании не би трябвало да провокира кой знае какво неспокойствие. Според Търговския указател първата се занимава със строителство главно (но и доста други дейности), а втората - с произвеждане, продажба и монтаж на пътни знаци, светофари и така нататък

Зад известието обаче се крие надалеч по-голяма смяна. " Пътна сигнализация - България " е притежател на редица компании, измежду които и строителната " АБ ". Последната е с доходи над 31 млн. лева за 2018г., над 250 чиновници и също печели огромни публични поръчки за строителство. Компанията през 2016 получи избавителен заем от държавната ББР, като тогава беше благосъстоятелност на околните до Движение за права и свободи Телят Хасан и Станимир Милев, а в бранша се сочеше за близка до Делян Пеевски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Купувачът - " Валирион ", пък има далечни връзки с една от най-големите строителни компании, " Хидрострой ", което също през 2016 година купи друга компания, считана за притежание на Пеевски - " Водстрой 98 ". Собственикът Велико Желев обаче отхвърли пред " Капитал " да има нещо общо с покупката.

За идната договорка подсказа известие в уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Финансовите доклади не демонстрират нищо вълнуващо - двете сдружения са или на загуба, или с доста дребна облага. Тяхната централизация не би трябвало да размести изключително който и да е пазар.
КАПИ i ВАЛИРИОН ЕООД Собствен капитал 0,1 Печалба 0,0 Активи 0,9 Пасиви 0,8 Брой заети 55 Приходи 1,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Сделка на сякаш дребни, само че огромни

" Валирион " е благосъстоятелност на Цветан Чолаков, а съуправител дружно с него е Вилиана Валентинова Димитрова. Дружеството " Валирион " съществува от 2016г., като приходите за последнитв години - 2018 и 2017г., са 1 млн.лв. и 199 хиляди лева а облагата е от порядъка на 20-30 хиляди лева

Купуваната " Пътна сигнализация - България " сега е благосъстоятелност на Димитър Петков, който дружно с майка си и сестра си са притежатели на " А.Д.холд " (фирма, която доставя мантинели на пътната агенция). Фирмата има 5-6 чиновници в последните години и е на загуба. Тя обаче е ключва, тъй като има редица сдружения, измежду които " Менд " и " Пътстрой-97 ". Те от своя страна са притежатели на 100% от акциите на " АБ ".
КАПИ i ВАЛИРИОН ЕООД Собствен капитал 0,1 Печалба 0,0 Активи 0,9 Пасиви 0,8 Брой заети 55 Приходи 1,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

" АБ " е акционерно сдружение с забавна история. То взе участие в строителството на лот 3.1 на автомагистрала " Струма ", в рехабилитацията на ЖП линията София - Елин Пелин, а последните й извоювани поръчки са за поддържането на автомагистрала " Марица " и на пътищата в област Хасково за идващите четири години.
КАПИ i АБ АД Собствен капитал 13,7 Печалба 1,8 Активи 47,6 Пасиви 33,8 Брой заети 251 Приходи 31,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›

Дружеството имаше задължения към Национална организация по приходите, само че през 2016г. усъвършенства финансовите си резултати с заеми от Българската банка за развиване. По това време в сектора се разясняваше, че строителната компания е минала под контрола на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. (Цялата история може да прочетете тук)

Петков изясни пред " Капитал ", че продажбата е комерсиално решение, плод на дълги диалози и реализиране на пресечна точка. " Моментът и предлагането, което ми направиха, бяха подобаващи ", сподели той. " Капитал " зададе писмени въпроси на " Валирион ", в това число и за това по какъв начин се финансира договорката, откакто оборотите й са сравниетлно ниски, а активите на " Пътна сигнализация - България " - огромни, само че не получи отговор до обявата на публикацията.

Има ли общо " Хидрострой "

Две сдружения, свързани с Велико Желев - " Кселекс " и " Екип 6 ", са трансферирани преди време на Чолаков. " Kселекс " е трансферирана от " Хидрострой " на Чолаков през 2014 година " Екип 6 " е била благосъстоятелност на " Кселекс ", само че и тя минава у Чолаков през 2014 година Вилиана Димитрова пък е в управителния съвет на " Люк " АСДИЦ, която е 100% благосъстоятелност на " ВДХ " (новото име на " Водстрой 98 " ), което Желев купи през 2016г.

Така и двамата имат връзка с Желев, който е притежател на " Хидрострой ". Самият той изясни в резюме пред " Капитал ", че познава Чолаков. Той заяви още, че Димитрова ще излезе от ръководството на " Люк ", има импортирано заявление в Комисията за финансов контрол (КФН), само че процедурата за утвърждение била мудна.

" Разбрах, че две компании водят договаряния с Димитър Петков за покупката ", изясни Желев пред " Капитал ". " Имаме задоволително пътни компании, нямаме потребност от повече ", отговори той на въпрос дали има общо със договорката. От тяхната група с изключение на " Хидрострой " и ВДХ са " Пътстрой Бургас " и " Пътни градежи - Велико Търново ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР