© Надежда Чипева Част от темата Да изчистим въздуха Идва

...
© Надежда Чипева Част от темата Да изчистим въздуха Идва
Коментари Харесай

Кога София ще започне да диша

© Надежда Чипева Част от тематиката Да почистим въздуха
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.

Печките, които могат да оказват помощ на въздуха

Над 50% от финните прахови частици се дължат на битовото отопление
Още по тематиката
Нова система ще следи замърсяването на въздуха в София

С 560 хиляди лева ще бъдат конфигурирани 22 измервателни уреда, които ще покрият цялата територия на града през есента на 2019 година
22 авг 2018
Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

През 2017 година страните, членки на Европейски Съюз, са субсидирали възобновимата сила с над 64 милиарда евро
3 авг 2018
Сметната палата: Държавата не прави задоволително за справяне с мръсния въздух

Не са налагани санкции на кметове, няма ясни финансови планове, а техниката, която мери качеството на въздуха, е остаряла
15 юли 2018 Със 107 по-малко са превишенията на фини прахови частици във въздуха, които измервателните станции в София са отчели през първите шест месеца на 2018 година по отношение на същия интервал на 2017 година Освен количествено понижението е и качествено - междинните концентрации са към 33 µg/m3 при норма от 40 µg/m3. Въпреки това има доста още какво да се чака, защото средногодишния брой превишавания на нормите в града е над 400. Затова и тази зима ще има дни, през които в София ще е рисково за дишане.

Общинската администрация регистрира данните за първото полугодие на тази година като резултат от признатата през 2017 година Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Но заложените в нея над 100 ограничения, от които не всички са почнали да се извършват, няма по какъв начин да окажат резултат за толкоз къс интервал. Поради което подобряването на индикаторите може да се изясни по-скоро с удобните метеорологични условия и компрометираната (според отчет на Сметната палата) активност на пунктовете за мониторинг.

Пълна и достоверна картина за положението на въздуха в Столичната община може да получим едвам след 1 септември 2019 година, когато се чака да проработи нова система за мониторинг с 22 станции. За нея общината получи над 560 хиляди лева по план " Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух (AIRTHINGS), финансиран от Програма " Балкани – Средиземно море " (2014 - 2020) на Европейски Съюз.

Въпреки неналичието на резултат обаче не може да не се означи, че през последната година локалната власт в София предприе някакви дейности за изчистването на въздуха.

Транспортът на прицел

По данни на общината 57% от фините прахови частици в градския въздух идват от колите. Това обаче фрапантно се разминава с информацията в плана на Националната стратегия за понижаване на замърсяването, съгласно който трафика генерира единствено към 10% от замърсяването. И евентуално след приемането на последната ще се стигне до някаква промяна на обстоятелствата.

Към момента от " Московска " 33 са насочили ограниченията за ограничение на замърсяването от транспортните средства единствено към градския превоз. " До края на 2018 година в София ще дойдат 82 нови рейса на природен газ и първите 20 електробуса. През 2019 чакаме още 60 нови газови рейса. Така единствено за няколко години ще сме съумели да възобновим 90% от рейсовете на градския превоз ", обявиха за " Капитал " от локалната администрация.

Обособяването на бус ленти по главните булеварди, които да обезпечават преимущество на градския превоз и да покачват неговата прелест, е стъпка в вярната посока. Но практиката демонстрира, че заради неналичието на наказания водачите не съблюдават маркировката и обезсмислят цялото начинание. Същото важи и за умна система за надзор на светофарите, която съгласно общината дава приоритет на градския превоз, само че на процедура рейсовете чакат наедно с колите.

Единствената мярка, която директно визира персоналните коли на жителите, е редуцирането на броя на паркоместата в някои от централните елементи на града - ул. " Съборна ", бул. " Ал. Стамболийски ", ул. " Стефан Караджа ", " Московска ", " Оборище ", бул. " Скобелев ", ул. " Екзарх Йосиф " и други. Големите градски площади обаче не престават да се употребяват като паркинги, а образецът на словенската столица Любляна сподели, че точно освобождението им от коли прави разликата.

Пилотни планове в отоплението

В София има 55 000 семействата, които се отопляват с твърдо битово отопление, и те са от всички обществени групи, което изисква разнородна мотивация за подмяна на използването на въглища или недобре изсъхнали дърва. " Много значима е информираността на жителите за персоналния им принос, по тази причина и през тази година предизвикваме разнообразни просветителни начинания ", показват от общината.

Засега обаче е изпълнен единствено един пилотен план, по който са инсталирани 30 екопечки в Нови Искър. " Идеята е той да послужи като база при подготовката на по-мащабни планове за замяна на отоплението със средства от оперативна стратегия " Околна среда " и други вероятни източници ", споделят от общината. Столичната община ще кандидатства и по стратегия LIFE на Европейска комисия за основаване на цялостна система за преход от отопление на твърдо битово гориво към различни и по-екологични способи на отопление.

Контрол върху отпадъците

Сериозен проблем за София съставлява и горенето на боклуци - в пунктове за вторични първични материали и автосервизи, на строителните обекти и други Също по този начин всеобщо се изгарят автомобилни гуми и текстил, които са мощно замърсяващи околната среда освен с прахови частици, само че и с отровни субстанции.

От общината изясняват, че организират акции за събирането на остарели облекла, обувки и чанти, като от началото на годината са събрани над 12 тона. " Резултатът от тези начинания е, че формулирахме публично предложение за създаване на цялостна непрекъснато функционираща система за събиране и отнасяне на текстилни боклуци, което ще бъде показано за утвърждение от членовете на Столичния общински съвет ", обявиха от кабинета на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР