© Надежда Чипева Африканската чума по свинете започна да поразява

...
© Надежда Чипева Африканската чума по свинете започна да поразява
Коментари Харесай

Чума отвъд прасетата

© Надежда Чипева Африканската чума по свинете стартира да поразява и бизнеси отвън свиневъдството.Ограниченията към огнищата при дивите свине към този момент засягат дърводобив, билкарство, гъбарство и планински туризъм.Проблемът е още единствено в обособени райони, само че разпространяването на заболяването в горите основава напрежение измежду сектора. За по-малко от два месеца африканската чума по свинете обхвана зони от Силистра до Смолян и от Бургас до София и нанесе тежък удар върху свиневъдството. Заболяването засегна седем промишлени свинекомплекса,
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
като безусловно изтри повече от 20% от отглежданите свине в България и дава обещание да придвижи проблемите по цялата верига на доставки: от производството на фуражи до преработката и търговия с месни артикули. Но отвън селското стопанство и хранителната промишленост резултатът на чумата стартира да се трансферира и към други бизнеси.

Заради увеличаващите се огнища на болестта при дивите свине и въвежданите в тези случаи наложителни ограничавания в горите се засягат действия като дърводобив, билкарство, гъбарство, събиране на трюфели, пчеларство, ловджийски, планински и състезателен туризъм и други За множеството от тях пиковият сезон е тъкмо сега, а това значи големи загуби, които мъчно могат да бъдат обезщетени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И въпреки проблемите в горите в този момент да са по-скоро местни, за обособени компании или райони, напрежението стартира да се повишава на фона на опасенията, че изкореняването на чумата може да отнеме години.

Затворено за хора

Според разпорежданията на земеделското министерство, ако бъде записано огнище на африканска чума по глигани, се обособява инфектирана зона от 200 кв.км към него - немалка територия, поради че площта на цяла Витоша да вземем за пример е 274 кв.км. В момента има 43 такива огнищата на чума в горите, като част от тях са относително близо едно до друго. Във всяка от въпросните зони поетапно се вкарват редица ограничения: в началото се лимитира достъпът на хора за два месеца като се изключи екипите, които претърсват региона за трупове на животни, след това се позволява само самостоятелен лов на глигани, а 4-6 месеца след последния случай на записано огнище - всеобщ лов, само че без потребление на кучета. Казано с други думи - за всеки случай на чума при дивите свине минималният период, в който ще има някакви ограничавания, е шест месеца. И то единствено ако в периметъра не бъде установен втори случай на болестта.

Затворено и за бизнес

Най-прекият резултат от скоростното разпространяване на чумата в горите се видя единствено преди десетина дни, когато публично бе открит ловният сезон за дръпнат дивеч. Тогава земеделското министерство вкара възбрана за 104 ловни дружинки да излизат на лов, което съставлява близо 4% от всички в страната. Но отвън практикуването на това занимание ограниченията за ограничение на болестта стартират последователно да рефлектират и върху разнообразни бизнеси. Ограниченият достъп в ловностопанските региони да вземем за пример важи за дърводобив, билкарство, гъбарство, събиране на трюфели, както и всевъзможни типове туризъм. В обособени случаи пострадали има и измежду пчеларите, които са разположили своите кошери в горите, както и измежду животновъди, които употребяват пасища в подножието на планини, описаха пострадали пред " Капитал ".

В момента най-сериозни наподобяват проблеми в бранша на гъбарството и развиващия се в последно време с бързи темпове бизнес със събиране на трюфели, огромна част от който е концентриран точно в най-тежко потърпевшата от африканската чума Североизточна България. " Ситуацията се отразява доста съществено и на доста хора ", описа ръководителят на асоциация " Български трюфел " Димитър Димитров. По думите му в последните години със събирането на трюфели се занимават хиляди хора, само че естеството на работа има своите специфики - събирачите излизат в горите главно след дъждове и на процедура не знаят по кое време сезонът за този артикул ще " секне " поради мощната взаимозависимост от времето. Затова и напрежението от сегашните забрани в този отрасъл е високо, като преди две седмици се стигна и до митинг на гъбари и събирачи на трюфели в Добрич - хората недоволстваха против условието да не влизат в региони от 20 километра към свинекомплексите. Все още не са правени точни оценки на пропуснатите изгоди, защото обстановката е динамична и ограничавания се вкарват през няколко дни.

На този стадий в бранша на билкарството проблемите са по-скоро свързани с изолирани случаи в някои райони. За това спомогна най-много фактът, че рестриктивните мерки бяха въведени след пиковите седмици, в които се събират част от билките. Напрежението обаче ще се повиши с идния есенен сезон. " От 1 септември стартира събирането на горски плодове, шипка, глог и други ", споделя Ивелина Коцовска от асоциацията на билкарите и гъбарите в България. По думите й, в случай че в този интервал бъдат въведени ограничавания, това ще засегне доста работещи в сектора компании. По данни на министерството на околната среда в България се събират и обработват към 15 хиляди тона лечебни растения, а обект на дейна търговия са към 20 билки. Според представители на сектора най-често изнасяните артикули са липа и шипка, сезонът за която следва. И тук съответните финансови загуби занапред ще се пресмятат.

Към момента по информация от сектора резултатите върху дърводобива, който е в своя пик, са по-скоро на локално равнище, като са по-сериозни в Южна България. В бранша на туризма също възбраните към този момент имат резултат в избрани райони. Така да вземем за пример единствено преди дни бе анулиран обичайният фолклорен събор в Юндола край Велинград, който е един от най-големите в България. Пред " Дарик радио " кметът на селото Мехмед Местан заяви, че във фестивала предстоящите посетители са били над 10 хиляди и с изключение на тях от анулацията му са наранени " десетки търговци, притежатели на хотели и места за нощувки, които са авансово резервирани до последното легло за дните към събитието ". В региона на Девин за туристи беше затворен и известният маршрут за пешеходен туризъм " Дяволската пътека ", също попадаща в инфектирана зона. " Има резултат върху туризма, наранени са разнообразни региони ", разяснява Зорница Радонова, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз, който стопанисва над 200 хижи и туристически бази в страната.

Коригирани ограничения

Мерките за изкореняването на чумата в горите, които в този момент се ползват, в действителност са наложени след инспекция от Брюксел. Преди няколко седмици земеделският министър Десислава Танева заяви, че европейските специалисти, които са били на посещаване в страната през юли, са трансформирали българския проект за битка с чумата при глиганите. " Има Европейска пътна карта за битка с африканската чума и на процедура тези ограничения ни бяха наложени ", сподели тогава тя. Става дума за определянето на инфектирана зона от 200 кв.км към всеки открит случай, както и възбрана за всевъзможни действия в тези зони с изключение на претършуване за умрели трупове в границите на два месеца. В последните седмици в горските стопанства е почнало и залагането на клопки за диви животни, което също е измежду рекомендациите на Брюксел за битка с разпространяването на болестта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР