© Мария Съботинова Още по темата Путин няма против руски

...
© Мария Съботинова Още по темата Путин няма против руски
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Мария Съботинова Още по тематиката
Путин няма срещу съветски газ да зарежда хъб " Балкан "

След срещата с съветския президент Бойко Борисов разгласи, че може да има връзка сред хъба и " Турски поток "
30 май 2018
Блокчейн влиза в енергийната система на Англия

Технологията зад цифровите валути намира от ден на ден приложения в други браншове
22 май 2018
Рестартът на АЕЦ " Белене ": все по този начин непотребен

Проектът за най-малко 20 милиарда лева върви към възкръсване, без да е ясно какъв брой ще коства, кой и по какъв начин ще заплаща и строи
22 май 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Рестартът на АЕЦ " Белене " ще се взема решение другата седмица
Парламентарната група на Българска социалистическа партия е внесла в деловодството на Народното събрание предложение за анулация на мораториума върху плана АЕЦ " Белене ". То ще бъде прегледано идната седмица и поради позицията на ГЕРБ по тематиката депутатите в пленарната зала евентуално ще го одобрят. Така официално държавното управление ще получи мандат да води договаряния с евентуални вложители, само че също по този начин ще се даде опция и за пускане на разноските с наемането на консултанти и поръчването на разнообразни разбори.

Предложението на Българска социалистическа партия идва единствено ден откакто парламентарната комисия по енергетика разиска отчета на Министерството на енергетиката за вероятните сюжети за АЕЦ " Белене ". Вчера депутатите не стигнаха до съответно решение, само че се схванаха обособените парламентарни групи да внесат свои оферти, които дружно с отчета, да бъдат разисквани в пленарна зала.

" Стоим зад реализацията на плана. Това е явен знак към всички вложители, че ние сме научили уроците от предишното, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по осъществяване на плана " Белене ", който е нужен за развиването на стопанската система на страната ", сподели депутатът от левицата Таско Ерменков.

Един от евентуалните сюжети за реализирането на плана АЕЦ " Белене " е създаване на централата с междудържавен заем от Русия по модел на унгарска АЕЦ " Пакш 2 ". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред отрасловата парламентарна комисия. Такова развиване на нещата обаче е в цялостно несъгласие с направените неведнъж до момента заявление от властта, че страната няма да дава спомагателни пари за нуклеарния план.

След визитата в Русия, хъбът " Балкан " още е мираж
" Русия и Турция нямат срещу да се направи входна точка от в този момент строящия се " Турски поток " към България, посредством която страната да получи спомагателни 15.7 милиарда куб.м природен газ за търговия и пренос. " Това заяви триумфално на 30 май министър председателят Бойко Борисов след срещата си с съветския президент Владимир Путин в Москва. Борисов изясни, че става дума за транспорт на над 30 милиарда куб.м газ през страната, като това включва нови потоци и актуалният пренос през Украйна и България. На процедура от думите му излезе, че България и Русия възвръщат под някаква форма злощастния " Южен поток ", който в началото беше плануван точно за подобен размер.

Както постоянно се случва, Борисов е не напълно прав. Първата промяна пристигна от самия Путин. " Обемите на доставките през хъба ще зависят от това какъв пренос през Украйна ще бъде непокътнат и какви ще са поръчките на потребителите на съветски газ в годините ", изясни съветският президент. След конференцията съветската страна побърза с още едно конкретизиране: че към момента нищо не е контрактувано и вероятността тази концепция да се реализира " остава лимитирана ". Вероятно Путин не искаше да унизи госта си пред медиите.

Проблемът е, че България към момента не може да формулира ясно позиция - тя нито знае какво тъкмо желае да реализира, нито какви ответни дейности би подхванала, в случай че настояванията й не бъдат изпълнени. Тъй като " Газпром " има дълготраен контракт за транспорт на газ през България, София може да търгува възможните обезщетения по него поради прекратяването му. Руската компания би трябвало да обезпечи заместващ пренос на по-добри условия или да заплати сериозна санкция. Това обаче не трябва сложено ясно от София. Една от аргументите може да е, че Борисов смята, че няма силите да наложи сходна игра на " Газпром ". Другата е, че държавното управление и " Булгартрансгаз " желаят да строят огромна инфраструктура, в случай че може за съвсем 3 милиарда лв..

Токът ще нарастне приблизително с 1.89% съгласно изчисленията на КЕВР
Средното нарастване на цените на електрическата сила за бита в страната от 1 юли ще бъде с 1.89%, макар че ЕРП-та желаеха доста повече. Това излиза наяве от отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране за одобряването на новите цени в бранш " Електроенергетика ". Регулаторът би трябвало да вземе окончателното си решение за новите цени до края на месеца.

Повишаването на крайната цена, съгласно изчисленията на специалистите, ще бъде друго за потребителите в обособените региони на страната. За клиентите на ЧЕЗ да вземем за пример нарастването ще е единствено с 1.7%, за тези на ЕВН – 1.81%, а за клиентите на " Енерго Про " с 2.6%.

Предложените за разискване проценти са в пъти по-малки спрямо поисканите от самите електроразпределителни сдружения, което пък удостоверява думите на ръководителя на КЕВР Иван Иванов от преди месец, че няма значение какво желае бизнеса, а е значимо какво ще реши комисията.

Средна борсова цена на тока от 70 лева./мВтч предвижда КЕВР
Средна пазарна цена на електрическата енергия от 70 лева за мегаватчас за интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година предвижда Комисията за енергийно и водно контролиране. Показателят се фиксира за пръв път и ще е значим за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, фабричен централи. Те от средата на година би трябвало да продават на борсата, а за горницата над въпросната междинна цена ще продължат да получават закрепено доплащане. Освен за свободния пазар, откъдето се доставят компаниите, междинната цена косвено въздейства и на контролирания, от който купуват семействата, тъй като регулаторът позволява до него единствено производители с цени до 10% по-високи от въпросните 70 лева

Засега цифрата, несъмнено от КЕВР, наподобява задоволително за участниците на пазара. То е по-високо от настоящата междинна борсова цена, която през първите 4 месеца на тази година е била към 63 лева./мВтч.

" За установяване на средногодишна пазарна цена за базов товар е осъществен разбор на дълготрайните артикули, търгувани на платформите на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ) и цените за форуърдни артикули на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX ", изясняват от КЕВР. Също по този начин са отразени резултатите от годишните търгове за преносни качества (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия.

В името на чистия въздух ще се затегнат разпоредбите за продажба на въглища
Още от тази зима страната се кани да вкара условия за качеството на твърдите горива, които се употребяват за битово отопление - най-вече въглища и брикети. Ще има надзор при стартирането им на пазара, съхранението, пакетирането и разпространяването им. За нарушителите пък са планувани много строги санкции - до 50 хиляди лв..

Всички тези ограничения са включени в план на екоминистерството за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е оповестен за публично разискване в края на предходната седмица в портала strategy.bg със период до 8 юни.

Целта е да се понижи главното градско замърсяване - това с фини прахови частици, което през зимата постоянно е над допустимите правила. " Ограничаването на наличието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от ограниченията, които могат да бъдат взети на национално равнище за подкрепяне на общините в напъните им да реализират нормите за качество на атмосферния въздух ", написа министърът на околната среда и водите Нено Димов в претекстовете към предложенията за промени в закона.

Правилата за използването обаче ще обиден много директно локалната власт: в закона ще бъде записано, че кметовете носят отговорност за изчистването на въздуха, и ще понасят санкции, в случай че това не се случи.

ЕРП сдруженията към този момент няма да могат да отхвърлят достъп до мрежата си
Операторите на електропреносни и разпределителни мрежи няма да могат да отхвърлят достъп до тях на към този момент присъединени ползватели. Това плануват утвърдените от държавното управление оферти за промени в Закона за енергетиката, които ще бъдат импортирани за утвърждение в Народното събрание. Сега ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " могат да стопират достъпа до мрежите си с претекста, че това би довело до нарушение на техническите условия и сигурността на/или до утежняване на изискванията за доставяне. Идеята на държавното управление е сходни ограничения да могат да се ползват единствено при избрани условия, и то краткотрайно.

Тези промени идват единствено две седмици откакто Народното събрание промени същия този Закон за енергетиката, като задължи ВЕИ производителите да продават силата си посредством борсата и разшири пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране. Причина за новите промените в действителност е транспонирането на условията на европейските наставления, свързани с общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и на природен газ.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР