© Ints Kalnins Министерство на отбраната ще се ограничи до

...
© Ints Kalnins Министерство на отбраната ще се ограничи до
Коментари Харесай

Максималната цена на F-16 за България набъбна с над 1 млрд. лв.

© Ints Kalnins Министерство на защитата ще се ограничи до " нужните бойни качества в границите на 1,2 милиарда $ ". Максималната цена за осемте изтребителя F-16 Block 70, които България желае да придобие, и оборудването за тях, ще е към 1.673 милиарда $ или почти 2.925 милиарда лева Това излиза наяве от известие на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати, оповестено късно нощес българско време. От информацията не излиза наяве дали оптимално утвърждения бюджет включва Данък добавена стойност или не. " България ще получи ескадрила осъвременени многофункционални бойни самолети, гарантиращи, че страната ще може дейно да работи в рискова среда и ще усъвършенства оперативната съгласуемост на военновъздушните сили с американски и НАТО сили. Понастоящем България разчита на Съединените щати и Обединеното кралство за взаимен ер полисинг ", се отбелязва също в известието на организацията.

Документите по плана към този момент са утвърдени от Държавния департамент и на 30 май са импортирани в Конгреса, който има последната дума при продажба на американско оръжие на други страни по програмата Foreign Military Sales (FMS). Оттук нататък тече двуседмичен период, в който Съединени американски щати би трябвало да дават проектодогова на България. Обявената през вчерашния ден сума надвишава с към 1.1 милиарда лева в началото гласувания от българския парламент оптимален бюджет за нови многоцелеви бойни самолети, който беше в размер на 1.8 милиарда с Данък добавена стойност. Впоследствие Народното събрание позволи на държавното управление да договаря със Съединени американски щати без ограничавания във финансовата рамка, като импровизирано оповестените упования бяха договорката да се договаря при пределни равнища на бюджета от порядъка на 2.3-2.5 милиарда лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Вероятно тъкмо по тази причина българското военно министерство през днешния ден категорично акцентира, че " това е оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България. " От отбранителното ведомство също по този начин настояват, че " предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1,2 милиарда $. ", т.е. към 2.1 милиарда лева Това би трябвало да значи, че огромна част от в началото декларираното съоръжение, въоръжение, логистичен пакет и съпътстващи услуги, евентуално би трябвало да бъдат редуцирани или изведени в обособени контракти.

От известието на Съединени американски щати излиза наяве също, че българската страна е поискала осемте F-16 да са въоръжени с 16 ракети за отдалечен въздушен пердах AIM-120C-7 AMRAAM и 24 ракети AIM-9X Sidewinder за непосредствен, което е по-скоро непретенциозен пакект за ер полисинг. По отношение на въоръжението за офанзива на наземни цели страната ни желае единствено 52 боеприпаса и целеуказващи контейнери единствено за половината от декларираните самолети. Така че не е доста ясно тъкмо от кое място ще може да се реже, с цел да се доближи приблизителната мечтана цена в размер към 2.1 милиарда лева

" След приключване на двуседмичния период и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи. ", означават от българското военно министерство. Чисто процедурно страната ни има 60 дни, в които да утвърди проектодоговора или да стартира предоговарянето му, откакто получи от Съединени американски щати формалния отговор (Letter of Offer and Acceptance – LOA).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР