© Георги Кожухаров Дали това ще е евродепутатът на АЛДЕ

...
© Георги Кожухаров Дали това ще е евродепутатът на АЛДЕ
Коментари Харесай

Мнения Daily - От какво толкова се страхува Пеевски

© Георги Кожухаров Дали това ще е евродепутатът на АЛДЕ с най-тежка защита и по какъв начин ще го посрещне Макрон...
Власт в сянка

От какво толкоз се опасява Пеевски

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Петя Владимирова за " Дневник "

Твърде доста писма получих, в които ме питат за какво не съм задала на Делян Пеевски значими въпроси. Не мога да ги отмина.

В изборната секция в с. Света Петка, където екипът ни дойде тъкмо когато той излизаше от кабинката за гласоподаване, повода да се спре за секунди е, че не ме разпозна като публицист. Според мен ме намерения за негов гласоподавател от локалните хора и това ми даде късмет да го заговоря. Ако беше разпознал екип на " Дневник ", щеше да отмине като фурия.

Но фактът, че толкоз огромно внимание се отделя по какъв начин сме могли да приказваме с Пеевски, какво сме съумели да го питаме, за какво не сме го питали друго или че той въпреки всичко е благоволил да каже няколко думи, единствено удостоверява чувството, че стоим пред някакъв чудноват мрачен феномен. Той господства с неподдаващо се на рационално пояснение господство, а името му от дълго време е метафора на тайната власт, без която номиналната не може да ръководи, без значение от избори и национален избор.

Депутатът, който не се появява в Народното събрание от пролетта на 2017 година, нито на обществени места, който и от преди малко спечелилата поредна победа ръководеща ГЕРБ не смеят да коментират; а самият той в никакъв случай не приказва с медии и не дава отговор на въпроси. Освен в случай че инцидентно не се е заблудил кой стои отсреща му. Това е впечатлило даже американското издание " Политико ", което също цитира думите му пред " Дневник " в изборния ден и пита дали това е претендентът на АЛДЕ с най-тежка защита и по какъв начин ще го посрещне Макрон...

Може пък в Брюксел да проговори пред непознати медии и сътрудниците да питат това, което ние от години нямаме опция:

Защо не се появява в българския парламент, като е определен от тези хора, които видях пред секцията, за техен представител? Ще работи ли и в европарламента по същия метод?

Какъв му е бизнесът в Дубай и до каква степен е обвързван с страната?

Знае ли за какво е имал възбрана за влизане в Турция?

Борисов сподели преди време, че който владее правосъдната власт и има медийна империя, може да ръководи, и визираше Доган и Пеевски: в какво се състои властта на Пеевски над номинално ръководещия Борисов, който към този момент не смее и да изрича името му?

Ако Доган е почетният ръководител, каква е ролята му в Движение за права и свободи? А по отношение на самия Доган?

Защо не реагира съответно на изказванията на Цветан Василев, че е носил пари на основния прокурор?

И тъй наречените И тъй наречените Мога да не преставам с въпроси за няколко изявленията, само че мога и единствено с един: от какво и от кого се опасява толкоз, с цел да се движи с толкоз защита?

-----------

Те имат настояща правосъдна система, ние не.

Антикорупция

Румънците са е що годе естествени, ние сме мазохисти

От коментар на Владимир Береану в неговия фейсбук-профил

Румънският едноличен, всесилен началник Ливию Драгня /той решаваше всичко у нашите съседи/ влиза на следващия ден в пандиза.

Делото против него бе квалифицирано от Прокуратура антикорупция под управлението на Лаура Кьовеши, която той съумя да махне от управителния пост.

Фотограф: Inquam Photos

Но Драгня не съумя да затрие институцията макар, че се опита.

Той не съумя да сложи под надзор и Върховният съд макар че, се опита.

Същия се опита да ограничи битката с корупцията и хората реагирах с мощни митинги.

На изборите за Европарламент гражданското общество се засилва и 50% от гласоподавателите гласоподаваха и смъкнаха партията на Драгня от власт.

Румънците не желаят да ги крадат.

Румънския народ е най-близкият ни родственик и имаме доста близки обичаи, кухня, външен тип, вицове, орис...

Но ние старателно избираме хора, които ни крадат.

Така направихме и на тези избори.

Каква е главната разлика?

Те имат свободни медии, ние не.

Те имат гражданско общество, ние не.

Те имат самостоятелна настояща правосъдна система, ние не.

Те имат честни политици, ние не.

Те са що годе естествени, ние сме мазохисти.

--------

Подкрепата за наказаната кметица на Младост отразява недоверието в правосъдната система.

Евровот

" Демократична България " беше подценена

От коментар на Петър Чолаков за " Дойче веле "

В хода на акцията за евроизборите анализаторите систематично подценяваха " Демократична България " (ДБ). Но резултатите от вота ги опровергаха. При близо 100% обработени протоколи, Демократична България получава 6.2% от гласовете, т.е. минава електоралния предел от 5.88% и печели 1 мандат в Европейския парламент (ЕП). Формацията е предпочетена от българите, живеещи зад граница. Първото място за Демократична България в чужбина впечатлява, само че надали може да бъде мотив за еуфория. Защото интензивността е била прекомерно ниска - гласоподавателите в чужбина са били едвам към 1.44% от всички дали своят вот.

Фотограф: Надежда Чипева

Въз основа на горепосочените данни можем да създадем няколко извода. Първо, Демократична България е оценена от част от гласоподавателите като опция на актуалното ръководство. Важно е да подчертаем, че Българска социалистическа партия, главният кандидат да бъде такава опция, претърпя крах. Социалистическата партия не съумя да се наложи като достоверен представител по тематики като битката против корупцията.

Освен това гласоподавателите наподобява не са не запомнили нито за подкрепеното от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи държавно управление на Орешарски (за някои то бе успех на задкулисието), нито за " Тройната коалиция ", наричана известно " Триглавия дракон ".

Второ, Демократична България завоюва и с това, че устоя на думата си да не търси взаимни дейности с ГЕРБ, както направиха Съюз на демократичните сили да вземем за пример. Видя се, че това е оценено позитивно от гласоподавателите.

Трето, триумфът на Демократична България сподели, че имат шансове да се борят за мощно показване на локалните избори през есента. За момента, след този резултат за ГЕРБ, предварителни избори са доста малко евентуални. Но резултатът на Демократична България дава ясна индикация, че те биха получили мандати в 45-то Народно заседание.

Бившата кметица на " Младост " Десислава Иванчева също бе претендент за евродепутат. Подкрепата за нея (около 1,58%) надвишава тази за две от обединенията в Обединените патриоти - дребния съдружен сътрудник в ръководещата коалиция НФСБ ( " Патриоти за Валери Симеонов " ) и " Атака ". За значително хора госпожа Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които получиха строги присъди по обвиняванията против тях в корупция, в действителност са политически затворници; изкупителни жертви, които прокуратурата реши да хвърли на Брюксел, с цел да показва най-сетне някаква " добре свършена работа " във връзка с прогнилите етажи на властта. Вотът за наказаната на 20 години затвор Иванчева е отражение на сериозно ниското доверие на българските жители към правосъдната система.

Дали Десислава Иванчева ще се кандидатира за кмет на София през есента и какъв резултат ще реализира, в случай че това стане, следва да забележим. Отсега е ясно, че Демократична България ще вземат участие на този избор. Но с цел да се отплатят за доверието, те на първо място би трябвало да запазят, за разлика от други, ръцете си чисти. Демократична България имат много работа, още повече, че в София ГЕРБ получи най-вече гласове на изборите за ЕП; а локалните избори са обичайно мощни за партията на Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР