© Анелия Николова Част от темата Когато стигнеш дъното Скритите

...
© Анелия Николова Част от темата Когато стигнеш дъното Скритите
Коментари Харесай

Без вода няма индустрия

© Анелия Николова Част от тематиката Когато стигнеш дъното
Скритите мащаби на водната рецесия

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, само че това надалеч не е единственото място, където има сходен проблем

Защо свърши водата

ВиК сдруженията в България дълги години се ръководят безконтролно, зад това евентуално стои корупция и непросветеност тук-там, по тази причина и се стига до рецесии
Работа или вода. Тази алтернатива става все по-осезаема в Перник, откакто стана ясно, че предприятията в промишлената зона на града отпред със " Стомана индъстри " могат да спрат работа, в случай че не получат вода от язовир " Студена ".

Въпросът е настоящ и на други места в страната, където има язовири с намален размер и се оферират ограничавания в промишленото водоснабдяване. Засега сериозни зони няма, а и доста от предприятията имат различни водоизточници. Но това в допълнение покачва напрежението и разкрива значимостта на ВиК бранша.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разделеният Перник

След прелюдия рестриктивен воден режим в Перник и прекъсването на водоподаването към промишлеността се оказа, че някои предприятия могат да лимитират или изцяло да спрат работата си, което пък да засегне заплащането на хиляди перничани. Заради това синдикатите желаеха въпреки всичко да бъдат отпуснати избрани количества, съответно на " Стомана индъстри " към 6 хиляди куб.м вода дневно, с цел да се подсигурява работният развой.

" Надявам се, че няма заплаха производството да спре, в случай че не ни дадат вода от " Студена ", само че това зависи от доста фактори - дали ще има превалявания, дали няма да е доста студено и да замръзне водата. Като цяло не би трябвало да се стигне до прекъсване на " Стомана индъстри ", само че може да се понижи производството ", сподели пред " Капитал " Антон Петров, представител на Viohalco, притежател на предприятието.

Що се отнася до другите резултати, то дребният бизнес в градовете страда най-пряко. Например козметичните и фризьорските салони в Перник безусловно не работят поради неналичието на непрекъснато водоподаване. Проблем може да се появи и за заведенията, както и за учебни заведения, лечебни заведения, детски градини. Нелепото в тази ситуация е, че до подобен проблем изобщо не трябваше да се стига, защото единствено на 20 км от Перник има голям язовир, издигнат тъкмо за промишлените потребности на града. Става дума за " Пчелина ", който сега е цялостен догоре и разполага с 20 пъти повече вода от " Студена ". Само че нужната инфраструктура за потреблението на тази вода липсва. " Още през април 2012 година поданици на село Калища, където минава водопроводът от язовир " Пчелина " към зоната към " Стомана индъстри ", алармираха, че се вадят непозволено тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава сформирах комисии и ги изпратих на място - оказа се, че " Напоителни системи " по джука заповед са решили да извадят оборудванията, които зареждат част от този тръбопровод за промишлените потребности ", съобщи пред БНР кметът на община Ковачевци Васил Станимиров. Окръжната прокуратура в Перник към този момент се сезира и стартира инспекция по случая.

Подготвени за рецесия

Едни от най-големите промишлени потребители на вода са ТЕЦ-овете и мините в комплекса " Марица-изток " край Стара Загора. Те се доставят от особено построените за задачата язовири " Розов бунар " и " Овчарица ". Въпреки понижените равнища на водоемите по публични данни все още при тях няма заплаха - водите в " Розов бунар " даже се усилват през последния месец.

Много по-сериозно обаче наподобява ситуацията за индустриалния район край Девня. Промишлено водоснабдяване там се обезпечава от язовир " Георги Трайков " (наричан още язовир " Цонево " ). Неговият размер е на една трета и по информация на " Капитал " от предприятия, които се доставят от него, управляващите са им споделили, че в язовира има вода за най-малко 10 месеца. В тази връзка от " Солвей Соди " обясниха за " Капитал ", че при положение на дефицит на вода по разнообразни аргументи съществува евентуален риск за ограничение на производството на завода. " Като превантивна мярка вършим мониторинг на обстановката, в непрекъснат контакт с управлението на " Напоителни системи ", споделят още от предприятието и показват, че като различни източници, за краткосрочно ползване, могат да се употребяват язовирите " Тръстиково " и " Елешница " с потенциал на водите от надлежно единствено 20 млн. м3 и 10,5 млн. м3. В случай на незабавна нужда водите от тези язовири могат да бъдат доставени до индустриалните съоръжения на " Солвей Соди " чрез действителен водопровод. " Използването на тези различни източници обаче заради високата мътност и наличие на хлориди във водите би затруднило индустриалния развой ", изясняват още от девненския цех.

Друг от огромните фабрики в района - " Девня Цимент ", също не може да работи без вода, която да охлажда пещите. От предприятието, което се доставя от язовир " Цонево ", споделят, че от няколко години имат личен водоизточник и нямат терзания от намаляващия размер в язовира.

Хипотетичният проблем има и при язовир " Тича ", чието равнище също е ниско, само че той не би бил опасност за заводите на " Алкомет " и " Карлсберг ". Те обясниха пред " Капитал ", че имат лични водоизточници и могат да се оправят с възможна водна рецесия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР