Codex Gigas или Библията на Дявола е най-големият средновековен ръкопис,

...
Codex Gigas или Библията на Дявола е най-големият средновековен ръкопис,
Коментари Харесай

160 животни гинат заради Библията на Дявола

Codex Gigas или Библията на Дявола е най-големият феодален ръкопис, съхранен до наши дни.

Легендата за Дяволската книга, пристигнала от 15 век до наши дни, гласи, че тя е дело на прегрешил духовник. Същият бил наказан на пожизнен затвор в дребна килия на манастира Подлажице, ситуиран в центъра на настояща Чехия.

За да му опростят прегрешението, монахът декларирал, че за една нощ ще напише книга, в която ще събере всичкото познание на човечеството.

Разбирайки обаче, че обещанието му е непостижимо за осъществяване, монахът се продал на Дявола. Рогатият довършил ръкописа, а с цел да му благодаря монахът изрисувал облика му на една от страниците на дяволската библия.

За направата й били убити 160 телета, върху чиято кожа се събрало цялото наличие на книгата с размери 92 см. дължина, 50 см. широчина и 22 см. дебелина.

Codex Gigas тежи съвсем 75 кг и с цел да бъде издигнат са нужни най-малко двама души.

Намесата на Дявола при написването на книгата за една нощ е в границите на легендите. Графологическа експертиза е потвърдила, че библията е написана с мастила от стрити инсекти от един единствен човек. Смята се, че са му били нужни 30 години без спиране.

Историците считат, че създателят е духовник аскет, който е изкупвал греховете си, пишейки дебелия том.

 160 животни гинат поради Библията на Дявола

За Кодекс Гигас потегля сравнението, че е Библията на Дявола тъкмо поради големия 50-сантиметров портрет на Дявола на 290 страница. Най-вероятно обаче създателят е целял да съпостави положителното и злото, защото на срещуположната страница е нарисуван райският град.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията от Св. Йероним Блаженни като се изключи книгите " Деяния на Апостолите " и " Откровение на Йоан ". В кодекса са поместени още разнообразни трактати, отдадени на историята, етимологията и физиологията, вълшебен формули, екзорсистки заклинания...

МАЛКО ИСТОРИЯ

За първи път за Кодекс Гигас се загатва през 1229 година По-късно кодексът е предаден на Цистерцианския манастир Седлек, който го продава на Бенедектинския манастир в Бржевнов. В интервала 1477-1593 Дяволската библия се съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594г. е отвеян в Прага като част от сбирката на император Рудолф II.

В края на Тридесетгодишната война, през 1648г., сбирката на Рудолф II е открадната от шведски бойци и е отнесена в Швеция като военна плячка. През 1649г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм, където се съхранява и до през днешния ден.

През 2007г. след повече от 300 години Кодекс Гигас още веднъж е върнат в Прага, където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР