Cловакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, отсече словашкият премиер Роберт

...
Cловакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, отсече словашкият премиер Роберт
Коментари Харесай

Словакия с лесен финт би шута на Истанбулската конвенция и няма да я ратифицира!

Cловакия няма да ратифицира Истанбулската спогодба, отсече словашкият министър председател Роберт Фицо, представен от Ройтерс и " Труд ".

Страната подписа документа през 2011 година, само че няма да направи идната стъпка към въвеждането му – утвърждение от Народното събрание, след напън от съдружния сътрудник на Фицо в лицето на националистите, консервативни християнски кръгове и други критици на документа, които остро се опълчват на понятието за “джендър” в него.

“Не можем да приемем ограничения, които опонират на убежденията на хората”, съобщи Фицо. И означи, че Истанбулската спогодба “ненужно слага под въпрос естествените разлики сред мъжа и дамата и ги назовава стереотипи”, в случай, че главната й цел е битка с насилието против дами.

Премиерът добави и че конвенцията е в несъгласие с конституцията на Словакия, особено с ситуацията, че бракът е съюз сред мъж и жена. Тази корекция бе призната след референдум през 2014 година и тя на процедура забрани гей браковете.

Фицо увери, че вместо да утвърждава конвенцията, Словакия ще одобри нужното законодателство за ефикасна битка с насилието над дами. “Всяко принуждение против дами е недопустимо и няма място в нашето общество”, акцентира министър председателят.

И добави, че отбраната на правата на дамите е от изключителна значимост в миг, в който от ден на ден мигранти идват в Европа и носят със себе си друг “културен и обществен модел”.

“Принципно съм срещу възникването на компактни мюсюлмански общности в Словакия”, посочи Фицо. Преди това християнските цървки в страната осъдиха “спорната” спогодба в общо мнение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР