class=first-letter-big>Д ържавният департамент на САЩ определи като "напълно неверни" твърденията

...
class=first-letter-big>Д ържавният департамент на САЩ определи като "напълно неверни" твърденията
Коментари Харесай

САЩ отговориха на обвиненията, че стоят зад опита за преврат срещу Ердоган

class= " first-letter-big " > Д ържавният департамент на Съединени американски щати дефинира като "напълно погрешни " изказванията на турския вътрешен министър, че Съединени американски щати стоят зад опита за прелом през 2016 година, за който Анкара упреква придвижването на мюсюлманския просветител Гюлен, който живее в Пенсилвания, заяви Ройтерс.

"САЩ нямат присъединяване в опита за прелом през 2016 година в Турция и неотложно го осъдиха. Скорошните изказвания за противоположното, направени от високопоставени турски представители, са изцяло погрешни ", се споделя в декларация на Държавния департамент. В текста се показва още, че "неоснователните и безотговорни изказвания за отговорност на Съединени американски щати в събитията в Турция са несъвместими със статута на Турция на съдружник от НАТО и стратегически сътрудник на Съединени американски щати ".
Вашингтон неведнъж отхвърля настояванията на Турция за екстрадиция на проповедника Фетхуллах Гюлен, обосновавайки се с липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

Турският министър на вътрешните работи Сойлу съобщи пред в. "Хюриет " през вчерашния ден, че Съединени американски щати са дирижирали опита за прелом, до момента в който придвижването на Фетхуллах Гюлен го е осъществило. "Европа бе въодушевена от това ", е добавил Сойлу. Той е изтъкнал, че това е мнение, което той показва от опита за прелом насам.

Изказването на Сойлу е направено в миг, когато Турция се стреми да усъвършенства връзките си със своя съдружник от НАТО, отбелязва Ройтерс. Анкара желае да поправи обтегнатите връзки с Вашингтон, който глоби предходната година Турция поради покупката на съветски системи за противовъздушна защита С-400, както и с Европейски Съюз. Европейски Съюз заплашва с ограничения против Анкара поради спор с Гърция в Източното Средиземноморие. Турция съобщи през последните седмици, че е постигнала "позитивен дневен ред " с Европейски Съюз и че желае да усъвършенства връзките си със Съединени американски щати при ръководството на президента Джо Байдън. Очаква се той да бъде по-твърд във връзка с Анкара поради ситуацията с човешките права, което тревожи западните съдружници на Турция.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; color: rgb(0, 0, 0); font-family: FiraSans; font-size: 19px; " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР