Чували ли сте за обществото Vidocq, в което членуват най-добрите

...
Чували ли сте за обществото Vidocq, в което членуват най-добрите
Коментари Харесай

Скоро ще можем да предвиждаме престъпления, преди да са се случили, както и да ги предотвратяваме

Чували ли сте за обществото „ Vidocq ”, в което членуват най-хубавите престъпни инспектори в света? Тези хора позволяват най-трудните закононарушения, размишлявайки над обяда си. Обществото е основано през 1990 година от трима водещи тогава полицейски психолози и криминалисти. Те се срещали на обяд всеки трети четвъртък от месеца в уединена стая на последния етаж на Union League Building във Филаделфия. В началото те просто обсъждали разнообразни закононарушения, само че една година по-късно почнали да ги позволяват.

Днес в извънредно уважаваното общество „ Vidocq ” членуват най-хубавите и опитни профайлъри от ФБР, детективи, учени, психолози, прокурори, следователи и правосъдни специалисти. Всеки от тях заплаща по 100 $ годишна членска вноска и не престават да се срещат, с цел да похапват обяда си дружно и да позволяват закононарушения на същото място.

Полицейски шерифи и детективи пътуват от целия свят, с цел да се срещнат с членовете на „ Vidocq ” и да показват пред тях неразрешените си случаи. Щом всички улики и обстоятелства са им показани, цялата група се пробва да позволи случая. Обществото има и някои условия, несъмнено. За да прегледа даден случай, той би трябвало да е преди всичко забранен, на второ – да е на над 2 години и на трето – да включва най-малко едно ликвидиране.

Обществото не желае никакво възнаграждение за услугите си и даже поема разноските по пътуването и хотелските стаи на полицейските детективи, които ги посещават. „ Vidocq ” добива извънредно огромна известност по целия свят, тъй като членовете му до момента са разрешили стотици от най-сложните и объркващи случаи, които преди този момент са се смятали за неразрешими. Те даже освобождават хора от пандиза, които са били арестувани и упрекнати в закононарушение, което се оказва, че не са направили.

Разбира се, това е забавен метод за разрешаване на закононарушения и несъмнено е невероятен. Но какво можем да кажем за по-съвременните способи? Можем ли да предвиждаме, че някой някъде ще извърши закононарушение, преди то да се е случило?

Запознайте се с професора от Калифорнийския университет – Джефри Брантингам. Той е мозъка, който стои зад най-напредналата полицейска технология, наречена PredPol.

Брантингам е археолог и през 2000-те години посещава Тибет в опити да разгадае по какъв начин античните цивилизации са откривали храна. Това го предиздвикало да се замисли за какво хората правят закононарушения на местата, на които ги правят. Тогава му хрумнала концепция – вместо да третира нарушителите като нарушители, а закононарушенията като закононарушения, той почнал да преглежда нарушителите като антични хора, а закононарушенията като храна, която се пробват да намерят.

Той употребява тази своя логичност, с цел да сътвори математически логаритъм. Детайлите, по отношение на метода, по който работи логаритъма, са загадка, само че това, което прави той е да планува тъкмо къде и по кое време е най-вероятно да бъде осъществено закононарушение.

PredPol употребява извънредно комплицирани логаритми и голямо количество информация, с цел да направи своите предвиждания. Сега евентуално ще помислите, че програмата насочва служителите на реда към по-бедните квартали или гетата, на които нормално закононарушенията са всекидневие, само че това не би могло да бъде по-далеч от истината. Предвижданията на PredPol се сменят доста пъти през целия ден и цялата нощ. Понякога дават знак за бъдещо закононарушение в по-беден квартал, а различен път в най-богатите елементи на града, акцентирайки, че там ще бъде осъществено закононарушение в идващия един час.

Софтуерът е тестван на две места – в Калифорния и Кент, Англия. Полицаите просто поглеждали компютрите си, с цел да видят последните предвиждания на програмата и патрулирали на местата, които били обозначени. Идеята е да има служители на реда на мястото, на което ще се извърши закононарушение, с цел да може то да бъде предотвратено и да не се случи изобщо. На двете места, на които PredPol е тестван, престъпността понижава с към 8%, като логаритъмът е 2 пъти по-точен в предвиждането от полицейските чиновници.

Самият Брантингам споделя, че системата работи толкоз добре, тъй като до момента в който множеството хора считат, че закононарушенията са инцидентни събития, те въобще не са такива. Съществуват доста фактори, които провокират даден човек да извърши закононарушение на несъмнено място и в несъмнено време.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР