Чували ли сте за Долината на бъреците? А знаете ли

...
Чували ли сте за Долината на бъреците? А знаете ли
Коментари Харесай

Долината на бъбреците - където надеждата е дефицитна стока

Чували ли сте за " Долината на бъреците "? А знаете ли къде се намира? Това село в Непал, което носи странното име поради още по-странната си история. Причината да бъде кръстено по този начин е, че във всяко семейство в селото има някой, който е продал бъбрека си на черния пазар. Хората живеят в мизерия и продажбата на бъбрек е единственият метод да завоюват пари.
" Животът е доста тежък и по тази причина продадох бъбрека си. С парите купих земя. Сега разбирам, че съм сбъркал, само че това беше мое решение ", споделя един от жителите на селото.
" Когато разбрах, че вуйна ми е продала бъбрека си плаках доста, споделя Асмита Лама. – Тя и останалите поданици на селото не знаеха, че продажбата на органи е неприятно нещо. Ние сме необразовани. Мислим за това, че няма какво да ядем. Откъде да знаем... "
Търговците споделят на хората, че човек може да живее и единствено с един бъбрек или лъжат, че органът израства още веднъж, като плодовете, написа РИА Новости.
Пострадал от противозаконната търговия с органи споделя, че попитал медиците дали имат намерение да му вземат бъбрека, а те му дали отговор, че единствено ще вземат проба от тъканта, която по-късно ще се възвърне.
Масовата продажба на органи стартира през 2015 година след унищожителната поредност от трусове, взели стотици хиляди жертви и оставило хиляди хора без покрив. За да възстановят домовете си, хората се съгласяват на интервенциите. Официалното трансплантиране на бъбрек коства към 20 000 $, само че на черния пазар донорите получават не повече от 1500 $.
Операциите се организират некачествено и хората остават с увреждания през целия си живот. Често донорите са лъгани за заплащането. На жертвите не им остава друго, с изключение на да се примирят със ориста си.
" Мой другар ми сподели, че в случай че продам бъбрека си, ще се извърши фантазията ми да стана артист. Увери ми, че няма да има никакъв риск за здравето ми. Когато продадох бъбрека си, бях на 16 години. Обещаха ми 1000 $, само че получих половината от сумата. Исках да запиша албум, само че това не се случи ", споделя различен пострадал.
Търговците на органи заплашват потърпевшите и вербуват нови и нови донори.
" В фамилията ни има пет деца. Никой не върви на учебно заведение, тъй като нямаме пари. Всичко, което желая, е да изучавам. Ще направя всичко допустимо, с цел да спра търговията с органи. Мечтая да работя в полицията и да предизвестявам хората за заплахата ", добавя Асмита Лама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР