Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в манастира в Арбанаси

...
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в манастира в Арбанаси
Коментари Харесай

Чудотворната Троеручица от Арбанаси

Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в манастира в Арбанаси оказва помощ при тежки заболявания, за които даже най-хубавите лекари не дават вяра на болните. Чудотворната икона на Божията майка оказва помощ и на дами, които не могат да имат деца, описват монахините от манастира.
 Чудотворната Троеручица от Арбанаси

Църквата е основана през 1608 година и се посещава от над 30 хиляди вярващи всяка година. Според преданията Света Богородица се е явила на атонски духовник иконописец и му наредила иконата на божията майка да бъде пренесена в престолния град Търново в отдаден на нея манастир. Оказало се, че манастирът в Арбанаси бил единственият, отдаден на Света Богородица. След идването на турците иконата била скрита, заровена в земята. Манастирът безлюден и тя била забравена, описват монахините. Един ден млад пастир чул женски глас отдолу под земята. Така чудотворната икона била открита, непокътната във времето от турците.

 Чудотворната Троеручица от Арбанаси

Оттогава до ден сегашен иконата се е прочула с доста чудеса. Именно поради това манастирът, който е монумент на културата, е посещаван всекидневно от признателни и вярващи хора. Иконата може да се види като част от декора на български филми за турското иго, с присъединяване на Калоянчев да вземем за пример.

Самият манастир се допуска, че е учреден по време на Второто българско царство и се свързва с кралица Ирина. Първото знамение, обвързвано с иконата, е оздравяването на едно глухонямо турско дете. Християните споделили на майка му да отиде да се помоли на иконата, тъй като божията майка не се интересува " кой какъв е, а гледа на сърце ". По-късно Божията майка излекувала и детето на търновския паша.

Автор: Сребрина Гаджева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР