Чудесна тракийска салата с ориз - докосване до българскотоНеобходими Продукти●

...
Чудесна тракийска салата с ориз - докосване до българскотоНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Тракийска оризова салата

Чудесна тракийска салата с ориз - допиране до българското

Необходими Продукти

● ориз - 200 г
● кисело мляко - 1 кофичка
● краставици - 1 - 2 бр.
● свеж лук - 2 - 3 стръка
● свеж чесън - 2 - 3 стръка
● тученица - 1 - 2 шепи
● зелена чушка - 1 брой
● люта чушка - по избор
● магданоз - 1 връзка
● девесил - няколко стръка
● ябълков оцет - на усет
● олио - на око
● сол - на усет
● черен пипер - на усет

Начин на подготвяне

Рецептата е от баба ми Катерина и е обичайната в Пловдивското село Труд.

1. Оризът се сварява до подготвеност, допълнително вода и по-късно се измива в гевгир със студена вода. Оставяме ориза в гевгира да се отцеди.

2. Докато оризът се вари, нарязваме зеленчуците. Краставицата и зелената чушка на дребни кубчета като за таратор, а лютата чушка - доста ситно. Лукът, чесънът, тученицата и зелените подправки също се нарязват на дребно.

Важно за тученицата е да се бере заран рано, тъй като с напредването на деня и усилване на слънцето някои субстанции в листата и стеблата й се концентрират и това може да даде противен горчив усет. Може да си спестите тученицата в случай че желаете.

3. Измитият със студена вода и отцеден ориз се смесва със зеленчуците и подправките. Добавя се щедро количесто олио (шарлан, зехтин) защото оризът носи на лой. Разбърква се добре.

4. Добавя се киселото мляко, сол, черен пипер и оцет. Всичко се разбърква и се оставя в хладилника за 15 мин. Оризовата салата се сервира студена и се сервира с маслини и наложително една хубава ракийка.

Тракийската оризова салата е чудна.

Зимната версия на тази салата беше единствено с кисели краставички и маслини, само че пък поръсена със запечени и натрошени орехи.

Допълнителни бележки:

Оцетът в салатата може да се размени със сок от лимон. Ако желаете може да дадете малко по-екзотичен усет и вместо лимон да ползвате лайм и свеж кориандър вместо девесил.

Ако не ви подхожда тученицата – може да я замените със спанак, лобода, рукола, левурда.

Салатата става неповторимо вкусна, в случай че към всичко добавите една консерва риба звук (в годините преди 1990 салатата се сервираше с маринована риба копърка).

Сполай Ви!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР