Чрез Метро най-много стока стига до най-много потребителиСтемо 2013 ООД

...
Чрез Метро най-много стока стига до най-много потребителиСтемо 2013 ООД
Коментари Харесай

Васил Спилков: българският потребител търси качество

Чрез Метро най-вече стока стига до най-вече консуматори
Стемо 2013 ООД е основана през 2013-та година, както подсказва и името на компанията. Базирана в Нова Загора, компанията е профилирана в зеленчукопроизводството, най-много на домати и краставици.

Оранжериите са ситуирани на повърхност от 12 000 кв. м в сърцето на плодородни полета, а оборудването им е от последно потомство - хидропоника, лампи за слънчева светлина и така нататък

Васил Спилков от Стемо 2013 и Метро си партнират от 2019 година насам по програмата на веригата " Отгледано с грижа в България ". Oбемите продукция, които се изкупуват, са над 63 тона от 2019 година насам за магазина в Стара Загора (най-слаби са последните две години поради пандемията). Тенденцията, която Метро следва, е да усили поръчките и към други свои магазини от страната посредством складовата и логистична мрежа.

 

- Как решихте да се занимавате със земеделие и от какъв брой време го вършиме?

- Стана инцидентно преди повече от 6 години, по обучение съм инженер, само че постоянно ми е било любопитно по какъв начин действат модерните оранжерии и от момента, в който започнах да разбирам по какъв начин се случват нещата, осъзнах какъв брой в действителност е комплицирано и в това време забавно.

- Колко декара е стопанството Ви и какви зеленчуци отглеждате?

- Площта на оранжерията е 12 декара хидрпоника, отглеждам главно разнообразни типове домати и краставица също и пипер.

- Трудно ли е да си зеленчукопроизводител през днешния ден?

- Да, разноските по производството на качествена продукция са доста високи, а дотациите от страна на страната са незначителни и извънредно незадоволителни. Няма никаккъв надзор върху вноса от други страни (особено отвън Европейския съюз) и качеството му, вместо да се обърне фокуса върху родното произвеждане. Така нямаш никаква сигурност за реализацията на продукцията, колкото и да е качествена тя.

- Кои са най-големите проблеми, с които се сблъсквате?

- Основен проблем е неналичието на работна ръка. Все по-трудно могат да се намерят хора даже нискообразовани, а за ежедневната обработка на растенията и подготвянето на продукцията в тип, с който сме известни на пазара, и с който не върша никакъв компромис, е невероятно без качествена работна ръка. Нелоялната конкуренция е другият главен проблем за нас. Всяка година се получава едно и също нещо, вкарват се на пазара допустимо най-некачествените зеленчуци на ниски цени, като по този метод пада и нашата, в случай че желаеме да сме конкурентноспособни и да не хвърляме стока, макар че нашето качество е несравнимо.

- С какво се отличава Вашето произвеждане и кои са най-любопитните зеленчуци, които произвеждате?

- Винаги се стремя  да извадя на пазара продукция с най-високо качество като за това акордирам оранжерията да действа по този начин, че да се сътвори най-подходящия микроклимат за отглежданата  просвета в съответния сезон, като в същото време се съблюдава хигиена на най-високо равнище.
обливам с вода от личен под земята водоизточник, която минава през специфична UV апаратура за филтриране като паралелно с това върша периодически разбори на качеството й; закупувам висококачествени семена непосредствено от компанията производител; отглеждам ги по самостоятелна рецепта направена по отношение на разбора на водата, а торовете които би трябвало да прибавям за съставянето на съответния хранителен разтвор закупувам непосредствено от Холандия със документ за качество и произход; утолявам оранжерията с пчели, които по натурален метод опрашват цветовете; при нужда третирам растенията единствено с биологични препарати;
От няколко години наред с розвия и аления започнах да засявам малко публикувани в България сортове домати като: Сърцето на Албенга, Черен домат (Кумато) и разнообразни типове чери домати. С всяка последваща година търсенето на тези продукту в България се усилва и залагам все по-голяма площ  от тях.

- Към какви сортове домати демонстрира интерес българският консуматор - обичайни или е подготвен да опитва и нови такива?

- Според мен българският консуматор търси качествена продукция и е подготвен да заплати по-висока цена за нея, защото у нас пазарът е залят с некачествени, а в някои случаи даже нездравословни зеленчуци. Моите наблюдения са, че наред със общоприетите домати (червен и розов), българинът купува и специфичните сортове, изключително когато са родно произвеждане.

- Какво е преимуществото да продавате продукцията си с огромна комерсиална верига като МЕТРО?

- Стоката доближава до доста огромен брой консуматори, като по този метод се продават огромни размери продукция регулярно. Също по този начин, цената, на която продавам, не се дефинира от всеобща такава на евтините и некачествени зеленчуци, предлагани на тържищата и борсите. Имаме планувани доставки за дълъг интервал от време, заплаща се постоянно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР