Човешкият мозък винаги работи. Той се грижи за мислите и

...
Човешкият мозък винаги работи. Той се грижи за мислите и
Коментари Харесай

Кои са храните, с които мозъкът ни работи най-добре

Човешкият мозък постоянно работи. Той се грижи за мислите и придвижванията ни, за дишането и сърдечния темп, за сетивата ни - работи интензивно 24 часа в денонощието, даже когато спим.Това значи, че той се нуждае от непрекъснато доставяне с гориво. А това " гориво " идва от храните, които одобряваме.„

Казано по-просто, това, което ядете, въздейства директно върху структурата и функционалностите на мозъка ви и в последна сметка върху настроението ви, подчертават от Harvard Health Publishing, платформа на Harvard Medical School, цитира profit.bg.
-->
Подобно на безценен автомобил, човешкият мозък действа най-добре, когато получава единствено първокласно гориво.

Консумацията на висококачествени храни, които съдържат доста витамини, минерали и антиоксиданти, подхранва мозъка и го защищава от оксидативен стрес – струпване на " боклуци " (т.нар. свободни радикали), които се образуват при преправянето на кислорода от тялото и могат да увредят клетките.

За страдание, също сходно на безценен автомобил, мозъкът ви може да се повреди, в случай че приема неприятни горива.

Ако ядете модифицирани или рафинирани храни, мозъкът доста по-трудно може да се освободи по-късно от нездравословните субстанции. Затова и храните с високо наличие на рафинирани захари са нездравословни за мозъка, показват още от Harvard Health Publishing, като прибавят, че като се изключи че утежняват регулирането на инсулина в организма, те също по този начин предизвикват оксидативния стрес. Многобройни изследвания са открили връзка сред храненето с високо наличие на рафинирани захари и влошената мозъчна функционалност. Подобни привички могат да доведат даже до усилване на депресивните положения.

И това е разумно. Ако мозъкът ви е лишен от качествено хранене или в случай че в него циркулират свободни радикали, които в допълнение способстват за увреждането на мозъчната тъкан, могат да се чакат последици, изясняват учените.

Въпреки това дълго време научната общественост не признава изцяло връзката сред настроението и храната. С времето обаче разрастващата се област на хранителната психиатрия открива, че има доста взаимовръзки сред това какво ядете и метода, по който се чувствате, а и по какъв начин в последна сметка се държите.

Как храните, които консумирате, въздействат на психологичното ви здраве

Серотонинът е невротрансмитер, който спомага за регулирането на съня и апетита, въздейства върху настроението и потиска болката.Тъй като към 95% от серотонина се създава в стомашно-чревния тракт, а стомашно-чревният тракт е затрупан със 100 милиона нервни кафези или неврони, разумно е вътрешните механизми на храносмилателната ни система освен да ни оказват помощ да смиламе храната, само че и да направляват страстите ни.От Harvard Health Publishing показват освен това - функционалността на тези неврони - и производството на невротрансмитери като серотонина - се въздейства в огромна степен от милиардите " положителни " бактерии, които съставляват чревната екосистема. Тези бактерии играят основна роля за цялостното здраве на индивида, защото пазят лигавицата на червата, осигурявайки здрава преграда против токсините и " неприятните " бактерии, лимитират възпаленията, усъвършенстват метода, по който усвояваме питателните субстанции и задействат невронните пътища сред червата и мозъка.

Проучванията съпоставят " обичайните " способи на хранене (средиземноморската или обичайна японска кухня, например) с типичната " западна " кухня и сравнението демонстрира, че рискът от меланхолия е с 25-35% по-нисък при тези, които се хранят по обичайни способи.

Учените изясняват тази разлика с това, че те нормално са богати на зеленчуци, плодове, непреработени зърнени храни, риба и морски блага и съдържат единствено скромни количества нетлъсто месо и млечни артикули. Освен това те не съдържат модифицирани и рафинирани храни и захари, които са съществени детайли на " западния " модел на хранене.

Не на последно място, доста от тези непреработени храни са ферментирали и затова работят като естествени пробиотици.

Може да ви звучи необикновено, само че концепцията, че положителните бактерии освен въздействат на това, което червата ни храносмилат и усвояват, само че и на настроението и равнището на сила, набира все по-голяма известност измежду откривателите, подчертават от Harvard Health Publishing.

Започнете да обръщате внимание на това по какъв начин се чувствате, консумирайки разнообразни храни - освен сега след потреблението им, само че и на идващия ден.Опитайте да се храните „ обичайно “ в продължение на две до три седмици, което значи да изключите всички модифицирани храни и захар. Вижте по какъв начин се чувствате. След това постепенно въведете още веднъж нормалния си метод на хранене и направете съпоставяне, поучават учените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР