Човешкият мозък е уникален. И много по-устойчив, отколкото предполагаме.  

...
Човешкият мозък е уникален. И много по-устойчив, отколкото предполагаме.  
Коментари Харесай

Време за нова битка. 4 начина да подсилим психологичната си имунна система

Човешкият мозък е неповторим. И доста по-устойчив, в сравнение с допускаме.   Редица научни проучвания през последните 20 години сочат, че той има необикновен потенциал и една доста значима дарба – да извлича най-хубавото от всяка обстановка, без значение какъв брой неприятна е тя.    Тази функционалност се задейства подсъзнателно, когато човек се сблъсква с неприятности. От началото на века психолозите Даниел Гилбърт и Тим Уилсън стартират концепцията за този изобилен оптимизъм на човешкия мозък.    Те го назовават активиране на психичната имунна система, написа The Guardian.   Този предпазен механизъм е подобен на класическата имунна система, за която всички са чували.    Става дума за серия от процеси, които мозъкът организира, с цел да ни даде опция да се ориентираме в ситуацията и в последна сметка да извлечем най-хубавото от съответната обстановка.    Ако да вземем за пример се провалим на изявление за работа, си споделяме, че индивидът насреща се е държал просташки и това не е било работното място, което желаеме. Или пък приказваме с някого, който ни показва изгодите от актуалната работа, която си мислим, че ненавиждаме. Това може да се таксува и като самозаблуда, само че тук задачата е друга – да се чувстваш добре в кожата си. 

Често пъти хората подценяват какъв брой нещастни могат да бъдат след отрицателни прекарвания, споделя Гилбърт. Това е по този начин, тъй като тъкмо тази конфигурация ни пази от компликациите и надлежно не ги претърпяваме в цялост.   „ Ние подценяваме бързината, с която възприятията ни може да се трансформират, просто тъй като подценяваме личната си дарба да ги променяме. А тази дарба може да ни накара да се задоволяваме с малко и да не реализираме цялостния си капацитет “, споделя психологът.    И защото човек по принцип е доста добър в способността да убеждава себе си, че нещата не са чак толкоз зле, той от време на време губи увереността, че може да се оправя с надалеч по-трудни обстановки. Ако обаче същият човек се научи да реагира по-адекватно на действителността, той би могъл да разчита на себе си повече и да поема по-големи опасности. 

Психологичната имунна система не е имунитет против неприятни случки. Тя е развитата дарба да поемеш надзор върху себе си, да се учиш от грешките си и да си квалифициран за идващия път, когато ще ти се случи нещо сходно.   Ето по какъв начин тя може да бъде развита:  От отрицателно към неутрално мислене   Често пъти хората имат склонността да виждат единствено отрицателната страна. В тези случаи и самозаблудата не оказва помощ. Ключът обаче не е да се хвърляш в едната или другата прекаленост. Не, по-важно е да останеш безпристрастен и да се опитваш да наблюдаваш обстановката в профил.    Това е една от препоръчваните техники. Опитайте се да се настроите на неутрална позиция, която ви задоволява към сегашния миг. Ще имате задоволително време да мислите и премисляте случката и да я оценявате. Но към този момент – по-спокойно. 

Приемане на настоящето    Настоящето може да е кошмарно – ниско платена работа, липса на персонален живот и другари, никаква вероятност за развиване. Да, това e доста неприятно, само че в множеството случаи човек може да управлява най-малко част от аспектите в живота си.    Често пъти психолозите поучават първо да се съсредоточим върху обикновени неща – дишане, чувства, заобикаляща ни среда и едвам тогава да приемем метода, по който се усещаме сега. Това значи надзор.    Много значим аспект в приемането на действителността е да не губите съня си. Да, работата ви и на следващия ден ще е тъкмо толкоз ниско платена или натоварена колкото и през днешния ден. Заслужава ли това да не спите цяла нощ, а на сутринта да сте като сдъвкан и изплют и въпреки всичко да отидете на същата работа? Едва ли. 

Открийте личното си значение     Всеки ден е борба, а животът постоянно има с какво да ни изненада. Понякога се усещаме като удавници в морето и избавление не дебне отникъде.    Често пъти тъкмо в такива моменти човек има потребност от „ светлината на морския фар “. Или другояче казано – от цел, която да реализира, от победа, която да извоюва, с цел да се почувства още веднъж мощен и важен.    Добре е в такива моменти човек да им действителна преценка за себе си – да знае кои са мощните и слабите му страни и по-късно да вземе решение с какво да се захване.    В последна сметка всичко е въпрос на позиция. Може да сте ужасно напрегнати за тримесечния си доклад или за идната презентация, само че в случай че си помислите, че представянето ви през днешния ден може да има удобен резултат върху кариерата ви след три месеца, вероятността се трансформира, нали? 

И това ще мине   В науката съществува терминът „ токсична позитивност “. Казано просто – това е тежка самозаблуда, която никой не трябва да си предизвиква, тъй като едно е да се опитваш да извлечеш позитивното от всяка ситауция, а напълно различен е да си затваряш очите за действителността.    Има случаи, в които просто би трябвало да признаем дискомфорта и неприятното въодушевление. Няма лекуване без точна диагноза. Осъзнайте казуса и съберете сили за решаването му.    И спете, не губете съня си, това оказва помощ доста. Не забравяйте, че и след най-тъмната нощ идва ярък ден. И е време за нова борба.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР