Човекът е живял преди 4500 г., а специалистите смятат, че

...
Човекът е живял преди 4500 г., а специалистите смятат, че
Коментари Харесай

В Мексико откриха жертва на древни стоматолози

Човекът е живял преди 4500 година, а експертите считат, че точно намесата на стоматолог е причина за гибелта му.

Археолози откриха в Мексико кости на човек, живял преди 4500 години. Два от неговите горни предни зъба са отстранени и по всяка възможност на тяхно място са сложени протези, направени от зъби на ягуар или вълк, заяви Военновъздушни сили. Тази интервенция е един от най-древните образци в стоматологичната процедура на жителите от Южна и Северна Америка. Когато индивидът е умрял е бил на възраст сред 28 и 32 години, а растежът му – 1, 55 метра. Останките на мъжа са открити във вулканична пепел в планински регион, западно Мексико.

Повечето антични мексикански цивилизации са смятали дивите животни, като да вземем за пример ягуара, за свещени. Маите да вземем за пример са вярвали, че тази огромна котка е заповедник на задгробния свят и са употребявали кожата й в религиозни обряди.

Археологът лекар Джеймс Чатърс (James Chatters) счита, че положението на горната челюст на открития скелет без подозрение приказва за хирургическа интервенция при унищожаване на зъбите. Според думите му е допустимо на мястото на тези зъби да се сложени протези от зъби на див звяр. Възможно е също те да са извадени заради козметични съображения или, с цел да се показва обществения статус на индивида.

С протезите мъжът не е можел да отхапе твърда храна, само че все пак се е хранел добре. Той не е изпълнявал тежка работа и, евентуално, е заемал високо състояние в обществото. Зъбите му са изпилени до венците и сега на гибелта му в тази част на челюстта е имало два абцеса. Доктор Чатърс допуска, че точно те са причина за гибелта на индивида.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР