Човек може да бъде здрав, ако тялото му метаболизира нормално.

...
Човек може да бъде здрав, ако тялото му метаболизира нормално.
Коментари Харесай

Киселинни и алкални продукти

Човек може да бъде здрав, в случай че тялото му метаболизира обикновено. Основният индикатор за метаболитните процеси в организма е киселинно-базовият баланс (KChR). Нормалната рН на кръвта е 7.37 - 7.47. Смяната на рН под 7.37 демонстрира реоксидация (ацидоза), а над 7.47 - алкализация (алкалоза) на тялото.

Искате ли да живеете до 100 години и повече?

Следвайте в диетата си рекомендациите на йогите. От антични времена те са разделили храната на кисела и алкална. Ако първата носи заболявания и води до стареене, последната дава мощ и удължава годините. Алкалната храна би трябвало да е три пъти по-голяма от наличието на киселинната във вашата диета.

Киселини артикули

Това са чай, кафе, алкохол, тютюн, безалкохолни питиета, всички сладки храни и сладкиши (съдържащи бяла захар);

Всички храни от скотски генезис: месо, яйца, риба, птици и др.;

Млечни артикули (стерилизирано и пастьоризирано мляко, сирене, извара и масло);

Мазнини и масла;

Всички зърнени храни и бобови растения: пшеница, царевица, ориз и фасул, ядки, грах.

Алкални артикули

Всички плодове (пресни или сушени), в това число цитрусови плодове; Всички пресни зеленчуци и зелени кореноплодни растения (с изключение на грах и боб);

Зеле.

Частично алкални артикули

Свежи зелени (в шушулките) фасул, грах, царевица и просо;

Сладки ядки: бадеми, кокосови орехи, бразилски орех;

Напоени семена и ядки;

Сурово мляко (не пастьоризирано) и извара.

Препоръчват се за уролитиаза следните храни

Трябва да се има поради, че главната задача на лечебното хранене при положение на уролитиаза /бъбречно каменна болест/ е изместването на киселинно-базовия баланс в организма към алкалната страна, за което се употребяват характерни артикули и ястия във всеки съответен случай.

Пшеничен и ръжен самун от 1-ви и 2-ри клас брашно, печени артикули. Сладкарските произведения са лимитирани. Зеленчукови супи, картофи, с добавка на зърнени храни, млечни артикули, цвекло, борш.

Нискомаслените типове и разновидности на месо, птици, риба като яхнии, печени, пържени храни, ястия от котлет - 2-3 пъти седмично с 150 г (месо) или 160 г риба. Комбинация от месо и риба е допустима в равни количества.

Мляко, кисело мляко, питиета, извара и ястия от нея, заквасена сметана, сирене.

В обилие хапвайте сурови зеленчуци, картофи, плодове - изключително тези с ясно изразено алкализиращо деяние като лимони, цитрусови плодове, краставици, пъпеши, праскови, кайсии, сушени кайсии, круши, сушени плодове.

Можете да употребявате сок от черна ряпа с мед, който има диуретичен резултат и спомага за разпадането на камъните.

Конфитюр, мармалад, мед, нешоколадови бонбони.

Салати от пресни и кисели плодове, хайвер от зеленчуци.

Сосове - мляко, кисело, домати, в зеленчуков бульон.

Копър, магданоз и подправки като ванилия, канела, дафинови листа, лимонена киселина.

Напитки: сокове от плодове, зеленчуци, плодови питиета, вода, мая. Компоти, пшенични трици.

Чай, не доста мощен и с лимон, мляко; не доста мощно кафе с мляко. Сокът от моркови подкрепя премахването на камъни в урината.

Функцията на панкреаса зависи от равнището на солната киселина в стомаха. Недостигът може да докара до нарушение на асимилацията на протеина, в допълнение към първичната липса на протеинова асимилация.

Калций и натрий са алкални, а фосфорът и калият са подкиселяващи минерали.

Ябълковият оцет е разводнен разтвор на кисел калий.

С ацидозата - подкисляването на вътрешната среда - интензивността на вътреклетъчните процеси внезапно понижава, органите и системите на тялото работят с високо напрежение. В резултат на зародилата ацидоза положението на здравето се утежнява, понижава работоспособността и поражда меланхолия. Дългосрочната ацидоза постоянно води до разнообразни типове съществени болести.

Продължителната пероксидация на кръвта може да докара до декалцификация (разпадане на костната субстанция), когато да се понижи подкисляването на вътрешната среда, тялото е насила да употребява калций, като го изважда от костната тъкан на скелета.

При ацидоза (подкисляване на тялото) се изключват продуктите захар, квас за самун, пшеница, царевица, спиртни питиета, кафе, мощен чай и пушене.

Продукти, които могат да оказват помощ за възобновяване на салдото, са пшеничните кълнове, само че освен, би трябвало да се изберат качествени зърна за задачата. Много подобаваща и зелена елда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР