Човечеството не разбира добре и прави погрешна преценка за ядреното

...
Човечеството не разбира добре и прави погрешна преценка за ядреното
Коментари Харесай

Гутериш предупреди за опасност, нечувана от Студената война насам

Човечеството не схваща добре и прави неправилна преценка за нуклеарното заличаване, предизвести през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации, като съобщи, че сходна „ нуклеарна заплаха не е имало от връхната точка на Студената война ”, съобщи Франс прес.

„ Досега имахме извънреден шанс. Но шансът не е тактика, нито пък е щит, който да не допусне геополитическите напрежения да прераснат в нуклеарен спор ”, разгласи Антонио Гутериш при откриването на конференция на 191 страни, подписали Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия.

„ Днес човечеството е в положение на недоумение, на неправилна преценка за нуклеарното заличаване ”, акцентира той, призовавайки за основаването на свят, „ свободен от нуклеарни оръжия ”.

След неколкократни отлагания от 2020 година насам поради пандемията от COVID-19, десетата конференция за контракта, влезнал в действие през 1970 година за да предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия, се организира до 26 август в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Тази среща е „ опция да се укрепи действието на контракта в сходство с днешния свят ”, съобщи Гутериш, като изрази вяра за препотвърждаване на отхвърли от приложимост на нуклеарни оръжия, както и за „ нови задължения ” към понижаване на арсеналите.

„ Унищожаването на нуклеарните оръжия е единствената гаранция, че те в никакъв случай няма да бъдат употребявани ”, добави генералният секретар, като посочи, че след няколко дни ще посети Хирошима за отбелязването на годишнината от атомната бомбардировка.

„ Около 13 000 нуклеарни оръжия са складирани във военни арсенали по целия свят. И то в миг, когато рисковете от в допълнение разпространяване порастват, а защитните ограничения за попречване на ескалация отслабват ”, посочи Гутериш, като уточни най-много „ рецесиите ” в Близкия изток, на Корейския полуостров и нашествието на Русия в Украйна.

През януари петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция), които са и нуклеарни сили, се ангажираха с „ преустановяване на опитите за разпространяване ” на нуклеарни оръжия, преди приемането на нов отчет от конференцията.

По време на последната конференция по контракта от 2015 година, страните участнички не съумяха да реализират до съглашение по главните въпроси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР