Човечеството изучава повърхността на Марс с помощта на апарати с

...
Човечеството изучава повърхността на Марс с помощта на апарати с
Коментари Харесай

На Марс вече са се натрупали над 7 тона отломки със земен произход

Човечеството учи повърхността на Марс благодарение на апарати с дистанционно управление към този момент повече от 50 години. По данни на Организация на обединените нации земляните са изпратили на Червената планета 18 обекта в 14 задачи, някои от които към момента не са завършили. В същото време през това време на планетата са се натрупали доста парчета от земен генезис.

Според откривателя Кагри Килик (Cagri Killic) от Университета на Западна Вирджиния в средата на август 2022 година НАСА удостоверява, че марсоходът " Пърсевъранс " е разкрил откъс от отломка, получена при кацането на марсохода на планетата. Това не е първият случай, в който учените откриват предмети със земен генезис на прилежаща планета. Това е употребявано съоръжение, изведен от употреба или аварирал галактически транспортен съд.
-->
Освен това всяка задача до Марс включва потреблението на модул, който пази самият изпратен уред. " Обвивката " включва топлоизолация, парашут и друго съоръжение, с цел да се обезпечи меко кацане. По време на самото кацане фрагменти от нея могат да попаднат на разнообразни места - да вземем за пример топлинната изолираност на едно място, а парашутът - на друго. Когато отломките попаднат на повърхността, те могат да се разпаднат на по-малки фрагменти, които марсианският вятър да отнесе все по-далеч и по-далеч. Отломките към този момент са откривани няколко пъти от самите марсоходи, при чието кацане са се появили.

Девет галактически апарата и роувъри на повърхността на Марс, които към този момент са завършили задачите си, са различен източник на парчета. Марсоходът " Опортюнити " е последният, който приключва активността си. Тези транспортни средства са съвсем непокътнати и съставляват по-скоро исторически реликви, в сравнение с парчета, което не нанася огромни вреди на локалната среда.

Катастрофиралите транспортни средства и техните фрагменти съставляват различен тип марсиански парчета. Най-малко две сонди се разрушават при кацането, а за ориста на други четири няма точна информация, защото контактът с тях е бил загубен преди или директно след кацането.

Според ученият общата маса на земните апарати, изпращани в миналото на Марс, е 9979 кг, минус масата на изкуствените обекти, които сега работят на повърхността, отломките, останали след работа и произшествия, тежат 7119 кг.

Основният проблем е, че отломките могат да застрашат триумфа на актуалните и бъдещите задачи - учените не изключват, че отломките могат да замърсят проби. Освен това НАСА е оценила риска за " Персеверанс " да се заклещи в отломките от модула за кацане, само че стига до заключението, че той е нищожен. И най-после, " репутационните вреди ", породени от парчета при започване на проучването на Марс, също играят значима роля - сходни " крайъгълни камъни " в проучването вършат историята на проучването на Червената планета не толкоз блестяща, колкото може да се чака.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР