Членството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз минава

...
Членството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз минава
Коментари Харесай

Илияна Йотова зове Петков да не прави втора външна политика

Членството на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз минава през отворения път с България, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Битоля, където участва на откриването на нов клуб към Българския културен център " Иван Михайлов ".

„ България няма никакво желание да внася още един спор, имайки поради сложната обстановка в света. Но пътят за участие на РСМ в Европейски Съюз минава през отворения път сред двете страни. Няма по какъв начин извън да почистим противоречивите моменти ”, сподели тя.

По думите на вицепрезидентката ще стартират европейски процедури, като България би трябвало да откри задоволително съществени принадлежности, които да изиска от Европейската комисия, с цел да има гаранции.

„ Ако изискванията по контракта не се съблюдават, процесът по присъединение би трябвало да спре. Най-важното в този момент е да има съществени дейности от страна на Северна Македония и осъществяване на задължения ”, сподели Йотова и добави, че от контракта от 2017 година до през днешния ден се е пропиляло извънредно доста време. Договорът съвсем не работи, установи тя.

" Когато получим доказателства за това, ще изготвим национална позиция, тя може да бъде преосмислена ”, посочи вицепрезидентът.

Попитана и за изявленията на външния министър Теодора Генчовска Йотова разяснява по този начин: „ Нямам информация за детайлностите за изявлението на министъра. Предполагам министър председателят ще вземе ограничения съветническия екип да не прави втора външна политика. Това би било обезпокоително и рисково, като никой няма да вземе на съществено позициите на България. ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР