Членове на здравния синдикат Санитас в Румъния протестират днес пред

...
Членове на здравния синдикат Санитас в Румъния протестират днес пред
Коментари Харесай

Протест на медици: Крадци, крадци

Членове на здравния профсъюз " Санитас " в Румъния стачкуват през днешния ден пред постройката на държавното управление в Букурещ и са обсадили префектурите в няколко окръга, протестирайки против замразяването на заплатите в бюджетния бранш, оповестяват румънски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

В Букурещ синдикалистите стачкуват под дъжда пред постройката на държавното управление. Те скандират " Крадци, крадци " и " Лъжци ".

В няколко окръга на страната локалните префектури са обсадени от протестиращи синдикалисти. В Тимишоара двама стачкуващи се сбиха и се наложи намесата на жандармерията, оповестява " Зиаре ". В митинга в Тимишоара са се присъединили и синдикалисти от просветителната сфера. На плакатите им може да бъде прочетено: " Ние работихме, вие ни излъгахте ", " Долу държавното управление ", " Излъгахте ни ", " Не орязвайте пенсиите ", " Правителството ни заби пестник в лицето ".

Сред главните претенции на здравния профсъюз " Санитас " са използване на предвижданията на закона от 2017 година за възнаграждение на работещите в бюджетната сфера и разпределяне на тласък за риск за чиновниците от сферата на общественото подкрепяне.

Новото румънско държавно управление, встъпило в служба на 23 декември 2020 година, утвърди изключително разпореждане, с което замрази заплатите в бюджетния бранш през 2021 година Минималната работна заплата пък бе увеличена единствено със 70 леи брутно (28 лева.). Целта е да бъдат обезпечени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни браншове към този момент проведоха митинги против решението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР