Член на военната делегация на Кюрдистан, отговарящ за преговорите с

...
Член на военната делегация на Кюрдистан, отговарящ за преговорите с
Коментари Харесай

Ербил очаква отговор от Багдад на предложението си за регулиране на споровете

Член на военната делегация на Кюрдистан, отговарящ за договарянията с Ирак, декларира, че представители на Иракски Кюрдистан са предложили на иракските си сътрудници документ, съдържащ 7 точки, касаещи граничните и териториални разногласия, и че сега се чака отговорът на Багдад.

„ На последната среща сред район Кюрдистан и държавното управление на Ирак, извършена в четвъртък [2 ноември] в Мосул, всяка страна приготви документ от 7 точки за осъществяване на договаряния. След като всяка от страните се срещна с документа на другата, и получихме единодушието на политическото управление на Кюрдистан, предадохме [своя окончателен] документ от 7 точки на Ирак и сега чакаме техния отговор “, споделя Джабар Явар, шеф щаб на министерството пешмерга в Регионалното държавно управление на Кюрдистан (РПК).

„ Като цяло, в документа се съдържа [план за] разрастване на взаимни сили в противоречивите области, с установяване числеността на силите и кой ще ги командва “, добавя Явар, с което удостоверява, че кюрдите са предложили „ разполагане на цивилен и съдружни сили в граничните пунктове “. Без да разкрива повече детайлности за наличието на документа, Явар споделя, че съществени разминавания сред страните има по 3 от 7-те точки.

През последните две седмици представители на военните ведомства на Ирак и Кюрдистан към този момент няколко пъти се срещат в наличието на членове на интернационалната коалиция, с цел да търсят способи за контролиране на различията сред страните по кротичък път.
Бабакр Зибари, деец пешмерга и някогашен шеф щаб на иракската войска, оповестява в изявление за " Rudaw ", че договарянията в четвъртък са продължение на предходните срещи.

В сряда иракските военни излязоха с декларация, че договарянията са се провалили, откакто кюрдските публични лица са се отказали от постигането на съглашение. Той назовава служителите от пешмерга РПК „ въоръжени групи пешмерга “, свързани с Ербил и декларира, че ще бъдат унищожени, в случай че се опълчват на формалните федерални управляващи в противоречивите региони и по интернационалните граници.

Министерството пешмерга излезе с контра изказвания, в което опровергава отхвърли от реализиране на съглашение и дефинира иракските претенции като „ противоконституционни “ и представляващи опасност за Кюрдистан.
Министерството декларира, че силите пешмерга са ситуирани на отбрантелни позиции и са подготвени да защитят Кюрдистан и неговите поданици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР