Чистият комерсиален товарен транспорт съществено ще намали изхвърлянето на въглероден

...
Чистият комерсиален товарен транспорт съществено ще намали изхвърлянето на въглероден
Коментари Харесай

Преходът към електрически товарни автомобили ще направи Европа независима от нефта

Чистият комерсиален товарен превоз значително ще понижи изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, ще докара до постоянен растеж на стопанската система, а предприятията ще създадат големи икономии от импорта на петрол. Само че подготовката на инфраструктурата за електрически влекачи може да коства стотици милиарди евро.

Уеб порталът Transport Topics пресметна, че в случай че Европа напълно премине към електрически товарни коли и се откаже от потреблението на ДВГ, към 2050 година потреблението на петрол ще намалее с 11 милиарда барела. Това е еквивалентно на две години внос на петрол.



Замяната на остарелия комерсиален парк с чист товарен превоз ще обезпечи резистентен стопански растеж през идващите три десетилетия. Причината за това е съкращаването на разноските за закупуване на петрол. Според доклада на European Climate Foundation и Cambridge Econometrics, фирмите Volvo AB и Siemens AG реализират 89% от импорта на петрол в Европа.

Въпреки че комерсиалният превоз е единствено 5% от всички превоз, товарните дизелови коли имат дял от 22% в замърсяването на въздуха. Според Еврокомисията, в случай че товарните коли с ДВГ незабавно не станат по-ефективни, замърсяването на атмосферата към 2030 година ще доближи 10%.

Новите електрически влекачи имат и други позитивни черти. Така да вземем за пример, показаният от Tesla влекач Semi предлага огромно ускоряване, доста по-добри параметри при нанагорнище на възвишения и по-добър надзор по време на втурване.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР