Числото пет има сакрален смисъл, който се свързва с редица

...
Числото пет има сакрален смисъл, който се свързва с редица
Коментари Харесай

Петте елемента на живота

Числото пет има сакрален смисъл, който се свързва с редица аспекти от човешкия житейски път. С него се отбелязват петте сетива – аромат, усет, допиране, слух и зрение. Освен това, пет са и пръстите на всеки от човешките крака. Пет има и християнско символно значение, защото толкоз са раните на Иисус, когато е разпънат на кръста. Най-разпространеното значение на цифрата е обаче като символна численост на петте сили на живота, а точно – дух, въздух, вода, огън и земя.

Тези детайли на живота се илюстрират посредством признака на пентаграма. Това съставлява звезда, формирана от пет линии, която е заобиколена от окръжност. Този знак се открива още преди 8000 години във Вавилон, като най-разпространеното пояснение за него е, че съставлява баланс сред духовния и земния свят.

Смята се, че горната точка на пентаграма е признакът на духа и на невидимия свят. Останалите четири точки надлежно отбелязват земните физически сили на огъня, водата, въздуха и земята. Всеки от тези детайли поддържат силата на живота и са взаимосвързани.

 Пентаграм

Духът – това е душевността на живота, неговата религия, схващане и подсъзнание. Този детайл от живота се реализира посредством сърцето и душата.

Въздух – Това е пространството, в което циркулира придвижване. Сетивото, което въздухът подтиква, е допирът, а органът на сетивност – кожата.

Земя – Земята е детайлът, който задвижва естествения кръговрат на живота. Това се реализира, като тя задържа със своята твърда повърхнина всичко неживо и живо. В този смисъл, плътните човешки структури на тялото са нокти, хрущяли, мускули, нос, кожа, косми, кости.

Вода – Водата е значителен детайл от салдото на живота. Неслучайно тя заема по-голямата част от земното полукълбо и има свещено житейско значение. Главното осезание, което водата подтиква, е усетът, който се реализира с помощта на езика като орган.

Огън – Огънят е мощна мощ. Той се възпроизвежда в границите на Слънчевата система благодарение на слънцето, а в човешкия организъм – след това на процеса за обмяна на субстанции. Смята се, че основното осезание, което подтиква огънят, е зрението, посредством органа на сетивност – очите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР