Чинчилата, която доскоро се смяташе за твърде екзотична животинка, за

...
Чинчилата, която доскоро се смяташе за твърде екзотична животинка, за
Коментари Харесай

Чинчила

Чинчилата, която до неотдавна се смяташе за прекомерно екзотична животинка, с цел да може да бъде домакински любим, става все по-популярна в доста фамилии. Чинчилата не изисква прекомерно доста грижи, а е атрактивна и поради това доста хора я избират за домакински любим. Освен това държанието на чинчилата е доброжелателно.

История на Чинчила

В природата Чинчилите живеят по двойки и мъжкият се грижи непрекъснато както за женската, по този начин и за тяхното поколение. Естествената среда на Чинчила са планинските масиви на Андите в Южна Америка. В началото на ХХ век Чинчилите съвсем изцяло са избити поради красивата си пухкава четина, която се продава скъпо и от нея се вършат кожени палта и разнообразни аксесоари.

Благодарение на фена на Чинчили - американецът Матиус Чапмън, който провел експедиция за разкриване на последните оживели животинки в Андите, този тип се е запазил. Чапмън почнал развъждането на Чинчили в домашни условия и последователно тези дребни сладки животинки станали толкоз известни измежду по-заможните американци, че било въпрос на чест да отглеждат в дома си Чинчила. Чинчила е тревопасно животно и в домашни условия може да живее до 20 години. Чинчила е дейна през тъмната част от денонощието, само че в домашни условия може да е дейна и денем.

Външен тип на Чинчила

Тялото на Чинчила е дълго до 38 сантиметра, а опашката й е с дължина до 17 сантиметра. Ушите й са кръгли, дълги са до 6 сантиметра и са изправени. Мустачките на Чинчила доближават до 10 сантиметра. Теглото на Чинчила е към 800 грама. Тялото на Чинчила е покрито с пухкава гъста четина, която е сребристо сива на цвят. Коремчето на Чинчила е постоянно бяло.

Грижи за Чинчила

За да е здрава Чинчилата ви, би трябвало да живее в клетка, която се почиства постоянно. Чистотата е залог за положителното здраве на тази дребна животинка, която в природата не търпи нечистотия. За да се усеща добре Чинчила, тя би трябвало да живее в помещение с температура от 15 до 20 градуса. Над 25 градуса чинчилата стартира да изпитва дискомфорт, а при температура над 30 градуса за няколко дни Чинчила умира. Влажността на помещението, в което живее Чинчила, би трябвало да е 50-60 %. Помещението би трябвало постоянно да се проветрява. Веднъж седмично би трябвало да се дава опция на Чинчила да си направи вана от прахуляк, като в клетката й се постави сепиолит, в който тя да се въргаля.

Клетката на Чинчила би трябвало да е висока един метър, с цел да се усеща любимката ви добре, а широчината й би трябвало да е най-малко половин метър. Ако клетката е още по-висока, за Чинчилата ще е напълно добре. Това животинче обича да се катери и да скача, по тази причина по стените на клетката би трябвало да има пръчици, които да й дават тази опция. Да гледате Чинчила в клетка, в която тя може единствено да седи на едно място, ще докара до бързата гибел на животинката. Колелото, което е уместно за хамстери, не е уместно за Чинчила.

 Жена с Чинчила

Обучение на Чинчила

Чинчила е малко животинче, което обаче като морските свинчета може да бъде подготвено да изтегля листчета от дребна купчина, и то единствено в случай че след всяко евакуиране получава премия във тип на лакомство. Това лакомство би трябвало да е късче плод или зарзават, с цел да не се отрази пагубно на животинката.

Хранене на Чинчила

Тъй като Чинчилата относително неотдавна е домакински любим, стомахът й мъчно привиква към гранулирана храна. Въпреки това можете да се пробвате да давате по малко гранули за гризачи на любимката си. Проблемът е в това, че защото организмът на Чинчилата не е свикнал към подготвени храни, е допустимо животинката да затлъстее доста бързо и това да повреди вътрешните й органи. За да се избегне казусът със затлъстяването, се предлага Чинчилата да се храни с плодове, овесени ядки, зеленчуци. В природата Чинчила се храни с клончета, кълнове и сено, откъдето доставя на организма си целулоза. Чинчилата е като дете и на драго сърце ще хапне бонбон или нещо сладко, което обаче се отразява пагубно на здравето й.

Организмът на Чинчила неприятно усвоява мазнините и захарта, по тази причина би трябвало да се заобикалят както сладки артикули, по този начин и мазни храни. Добре е да давате на Чинчилата си сено, тя ще извлича от него потребни субстанции за организма си. Ядките и зърнените храни също не са подобаващи за Чинчилата, защото съдържат прекомерно доста мазнини, които организмът на дребното животинче не може да усвои. Клонки от ябълка и круша са подобаващи за Чинчила, както и късчета ябълки от не доста сладки сортове. Клонките на сливата, кайсията и прасковата не са подобаващи за Чинчила. Тези дребни животинки не изискват доста храна - в случай че я свикнете с гранули за гризачи, Чинчилата ще употребява не повече от 1 кг суха храна месечно, плюс половин кг сено. Чинчила би трябвало да има непрекъснат достъп до вода.

Заболявания на Чинчила

Един от най-големите проблеми на Чинчила е затлъстяването. Ако прекомерно доста наддаде, тя може да се находища и не след дълго това да докара даже до съдбовен край. Чинчила може също по този начин да страда от проблеми с очите и ушите, както и от някои ставни болести.

Любопитни обстоятелства за Чинчила

Тъй като в природата Чинчила живее в доста сурови условия, с цел да се оправи с това, тя има неповторими особености. За да не губи организмът й скъпоценната влага, която мъчно може да си набави тази животинка, тялото й няма потни и мастни жлези. За да могат да се оправят с ниските температури, Чинчилите имат топло кожухче, което също е неповторимо. От всяка косъмна луковица на козината на Чинчилата порастват към 80 косъмчета.

Въпреки че в природата Чинчила живее по двойки, в домашни условия може да се отглеждат мъжага с три или четири женски. Женската ражда от 1 до 3 дребни. Ако Чинчила роди повече от 3 дребни, тя би трябвало да се подхранва, тъй като организмът й няма да издържи и тя може да почине от изтощение.

Недостатъци на Чинчила

Най-големият минус на Чинчила е може би това, че когато огледа към някого с печалните си очи, той взема решение, че би трябвало да й даде нещо вкусно за ядене и това най-често са храни, които са доста нездравословни за животинката. Въпреки типът на Чинчилата, който е като че ли тя се моли за лакомство, не би трябвало да й се дават храни, които тя не може да усвоява.

Ако и вие желаете да си вземете чинчила, разгледайте нашите разгласи за чинчила.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР