Четвъртият епизод от документалната поредица Нашите пълководци“ на сдружение Българска

...
Четвъртият епизод от документалната поредица Нашите пълководци“ на сдружение Българска
Коментари Харесай

Нашите пълководци: Данаил Николаев

Четвъртият епизод от документалната поредност „ Нашите пълководци “ на съдружие „ Българска история “ и ЗАД „ Армеец “ показва историята на Даниел Николаев - офицерът, който управлява военните сили, които на 5 против 6 септември реализират Съединението. Данаил Николаев е първият, който в Пловдив извиква „ Да живее Съединението! Да живее княз Александър! “ и „ магията “ се случва, освен това без опозиция.

Той е роден през 1852 година в Болград, Бесарабия, по това време в Русия. Като юноша постъпва в Одеското военно учебно заведение, желае да се включи в четата на Христо Ботев, взе участие в Сръбско-турската война от 1876 година и е един от първите, които през април 1877 година се записват в Българското опълчение. Неговият пълководец ген. Столетов декларира пред опълченците: „ Вам Бог заповядва да бъдете герои! “ и Данаил Николаев не го разочарова. Той се бори при Стара Загора и Шипка, а при Шейново е пръв на най-опасния турски редут, където е ранен. Лично съветският император Александър ІІ го награждава.

След Руско-турската война Николаев става офицер в милицията на Източна Румелия, бързо израства в йерархията, а куриозното е, че османският султан, против който се е сражавал във към този момент две войни, го създава в чин майор.
През лятото на 1885 година излиза наяве, че само войската може да реализира Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Затова Захари Стоянов търси помощ от Николаев, като напряко му декларира: „ Бай Николаев, в глуха линия сме изпаднали. “

Младият офицер е назначен за главнокомандващ на войските в Източна Румелия, тъй като Съединението би трябвало да бъде предпазено. Следват денонощия на напрегнат труд за главнокомандващия. Той създава проект за отбрана на южната граница и концентрира войските там. Ударът против съединена България обаче идва от напълно друга посока. Започва Сръбско-българската война.

Николаев изпраща всички свои войски към Сливница и след храбър поход от юг те идват в най-нужния миг. Самият подполковник получава от княза командването на българските сили и ги води към победи при Драгоман, Цариброд и Пирот. Неслучайно е първият награден от княз Александър І с боен медал „ За смелост “ и е създаден в чин полковник.

Войната свършва, само че армията се политизира и доста офицери – досегашни другари и сътрудници, се оказват непримирими съперници. Вече изявил се като русофоб, Николаев не приема детронирането на княз Александър І през 1886 година Той е назначен за боен министър в държавното управление на русофобите и стартира кавга с превратаджиите. За русофилите, които се бунтуват в Русе и Силистра, заповядва: „ Щом осъдите някого, разстрелвайте го неотложно. “ Така Николаев носи отговорност за гибелта на довчерашни свои приятели като Олимпий Панов, Димитър Филов, Атанас Узунов и други, само че ги преглежда само като „ предатели на Отечеството “.

Само във връщането на Александър І Николаев вижда излаз от държавната рецесия. Това обаче е невероятно, а и го изправя против регента Стамболов. Последният съумява да се наложи, военният министър е отхвърлен, а за княз на България е определен Фердинанд. Какво подхваща Николаев – вижте във видеото.

Документалният филм за Данаил Николаев е част от просветителния план „ Нашите пълководци “ - документална просветителна поредност, която включва 10 късометражни кино лентата. Всеки един от епизодите е отдаден на съответна историческа персона, взела участие във войните в интервала 1885-1944 година (Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора международна война). На фокус са персони, чиито имена не са по този начин постоянно споменавани, лицата на полузабравени пълководци, които стоят зад някои от най-съдбоносните за България борби. Целта на самодейността е да предизвика интереса към родното минало и да направи образователните часове по история по-атрактивни и вълнуващи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР