Четвърта поредна седмица се отчита скок в цените на основните

...
Четвърта поредна седмица се отчита скок в цените на основните
Коментари Харесай

Експерти: През пролетта на 2022 г. ни очаква нов ръст на цените

Четвърта поредна седмица се регистрира скок в цените на главните храни. Поскъпват също плодовете и зеленчуците. Миналата седмица главните храни са поскъпнали с близо 2,5%.

През предходните три седмици, растежът им беше към %.
На годишна база, Индексът на тържищните цени се е повишил с 10,87%.

Екипът на bTV среща Николай на пазара. Търси зеленчуци за зимнина. Равносметката му – платил близо 2 пъти повече в сравнение с предния път. По думите му през октомври чушките са били под 1 лева, през днешния ден – 1,50 лева Тиквичките пък са с 0,80 лева повече – и костват към 2,50.

За растеж в цените на плодовете и зеленчуците признават и търговците. Само през последния месец Здравко е платил с 2 000 лв. повече, с цел да купи зеленчуци на едро, които да продава от сергията си.

Търговецът разяснява, че купува чушките за 1,20 лева, а облагата му е единствено 0,30 лева Поскъпнали са и съвсем всички хранителни артикули, съгласно специалисти.

„ Главна и съществена причина е енергийната рецесия като при част от зеленчуците основният проблем е и климатичните промени. При главните хранителни артикули, изключително преработката, където е директно обвързвано с цените на енергийните запаси, виждаме един лек, еволюционен, само че непрекъснато тренд, който се повишава “, съобщи Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови тържища и борси.

Прогнозите са, че следва нов растеж на цените. „ Пролетта на 2022 година ще купуваме доста по-скъпи оранжерийни плодове и зеленчуци, изключително български. Скъпият ток ще рефлектира през месеците февруари, март. Ще има по-скъпо произвеждане “, уточни Иванов.

В момента пазарът е извънредно неустойчив, настояват още специалистите. Кога ще се откри равновесие - остава неразбираемо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР