Четиримата чужденци, задържани у нас за атентата в Истанбул, ще

...
Четиримата чужденци, задържани у нас за атентата в Истанбул, ще
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Атентаторите от Истанбул на съд у нас за каналджийство

Четиримата чужденци, арестувани у нас за атентата в Истанбул, ще бъдат съдени у нас единствено за каналджийство. Те са задържани по искане на Турция, научи Lupa.bg от полицейски източници.

Министерство на вътрешните работи е изпълнило молбата на южната ни съседка с вярата да намалее трафикът на бежанци през българо-турската граница. В последно време полицията изпитва компликации по преодоляването на мигрантската вълна, по тази причина се надява Анкара да държи бегълците от войната на своя територия.

Няма безапелационни доказателства, че четиримата чужденци не са взели участие в атентата в Истанбул, по тази причина ДАНС стартира разработка против тях. Именно по тази причина досъдебното произвеждане против арестуваните е формирано в отдел " Контратероризъм " в Софийската градска прокуратура. 

За сириеца Амран Абдулрами има информация, че е водил диалози с Билал Хасан, за който има издадена интернационална заповед за арест от турската прокуратура. 

По време на делото очевидец е декларирал, че Хасан е бил транспортиран с бус на 13-и ноември, само че е влезнал в спор с жена в тайника и е бил свален към Одрин и качен в лек автомобил от различен молдовски жител.

Другите арестувани са молдовците Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал, като Топал има и български паспорт. Те са взели участие в трафик на хора с бус с тайници от септември тази година.  

Иначе за атентата в Истанбул турската полиция е задържала над 50 индивида. Анадолската организация заяви, че полицията е арестувала двама братя, разпознати като Амар Й. и Ахмед Й. Агенцията уточни, че Амар имал за задача да помогне на сирийката, сложила бомбата, да избяга в прилежаща Гърция. Твърди се, че Ахмед е трябвало да закара другия обвинен, който към момента е на независимост, в Одрин покрай границата с България.
Турските власти обвиниха за нападението неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и групите на сирийските кюрди, които, обаче, отхвърлят да имат присъединяване в атентата. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР