Четирима иранци са екзекутирани, след като бяха обвинени в шпионаж

...
Четирима иранци са екзекутирани, след като бяха обвинени в шпионаж
Коментари Харесай

Иран екзекутира четирима души, обвинени в шпионаж за Израел

Четирима иранци са екзекутирани, откакто бяха упрекнати в шпионаж в интерес на Израел, заяви организация Мизан. Трима мъже и една жена бяха упрекнати и приети за отговорни във „ омраза против Бог и корупция на Земята “ за хипотетичното им присъединяване в „ разследващо съдействие “ с израелското външно разузнаване " Мосад ".

От Мрежата за правата на индивида на Кюрдистан споделиха, че съгласно член на фамилията на един от четиримата пандизчии смъртните присъди са били изпълнени, макар че техните юристи са подали молба за наново разглеждане на делото в същия съд и са подали петиция до Комисията за прошка и опрощение.

Правозащитни групи упрекнаха иранските управляващи, че са изтезавали четиримата по време на задържането им. Мрежата за правата на индивида в Кюрдистан пусна аудио файл, за който твърди, че е с гласа на един от пандизчиите. Гласът разказва физически и психологични изтезания, в това число закани за нахлуване и арести на членове на фамилията, с цел да бъдат изтръгнати насилствени самопризнания.

Няколко интернационалните правозащитни организации реагираха на случая. В изказвания се споделя, че наказванията са „ освен очевидно нарушаване на правото на живот и човешкото достолепие, само че и жестоко неуважение на интернационалните закони и правата на индивида правила ".

Екзекуциите идват малко след гибелта на Рази Мусави, пълководец на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война в Сирия, което подхранва спекулациите за евентуални претекстове за възмездие. Напрежението сред Иран и Израел се изостря от Газа сред Израел и Хамас, която е считана за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз. Техеран поддържа Хамас.

Междувременно процентът на изтезанията в Иран внезапно набъбна, изключително след всеобщите митинги, провокирани от Според правозащитни организации към декември 2023 година повече от 700 души са били екзекутирани в Иран, като през последните месеци се следи доста нарастване. Амнести интернешънъл споделя, че през 2023 година режимът в Техеран е екзекутирал повече хора от която и да е друга страна в света, с изключение на Китай.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР