Четири пъти годишно Министерството на финансите публикува подробна информация за

...
Четири пъти годишно Министерството на финансите публикува подробна информация за
Коментари Харесай

Кои общини в България събират най-много приходи?

Четири пъти годишно Министерството на финансите разгласява подробна информация за финансовите индикатори на общините в България. Данните за последното тримесечие на процедура съставляват годишни данни и ни разрешават да разгледаме какви са били приходите и разноските на всички общини в дадена година, по какъв начин се съотнасят те към популацията на общините, каква част от разноските са финансови и доколко общините покриват разноските си със лични доходи.

През 2021 година разноските на общините в България порастват стремително, като доближават над 8,73 милиарда лева, съвсем 20% нарастване по отношение на 7,3 милиарда лева за 2020 година Растежът е и всеобщ, като при едвам 12 от 265 общини разноските не са се покачили по отношение на миналата година. Очаквано най-високи са разноските на Столична община – 1,6 милиарда лева или 18% от тези на всички общини. След нея се подреждат огромните общини в страната – Варна (392 млн. лева.), Пловдив (388 млн. лева.), Бургас (271 млн. лева.) и Стара Загора (167 млн. лева.). Най-ниски са разноските на общините Макреш (2,55 млн. лева.) и Трекляно (2,34 млн. лева.) – предстоящо, поради че те са измежду общините с минимум население, което локалните администрации обслужват.

| Интерактивна версия на картата |

Предвид че размерът на общините значително дефинира какви ще бъдат разноските им, по-полезно е да разгледаме какъв брой харчи дадена община по отношение на популацията си. Най-високи са разноските на човек в Челопеч – 6895 лева Преднината е огромна, поради че на второ и трето място се подреждат Чавдар и Бойница, със надлежно 5102 лева и 4044 лева, изхарчени на човек за 2021 година Както и през предишни години, най-високите разноски на човек се падат в погранични и планински слабозаселени общини, които макар дребния си брой поданици би трябвало да покрият базов набор от действия, като да вземем за пример разноски за инфраструктура.

Най-слабо по този индикатор се показват общините Съединение (922лв./човек), Родопи (925лв./ човек) и Асеновград (933 лева./човек). Впечатление прави, че Русе се подрежда компактно след тях – общината харчи едвам 953 лева на гражданин, което е и най-малката стойност измежду регионалните центрове.

| Интерактивна версия на картата |

Интересно е да се прегледа и какъв брой интензивно харчат общините за капиталови действия. През 2021 година сборът на финансовите разноски на всички общини в страната възлиза на почти 968 млн. лева или 11% от всички разноски. Трябва да се има поради, че тези средства не включват вложения, финансирани от Европейския съюз. Забелязва се забележителен контрастност сред това каква чест от средствата си другите общини заделят за вложения. Докато при общините с релативно най-високите финансови разноски делът им надвишава 40% (Сливница – 51,7%, Сухиндол - 45,4%, Опан – 43,5%), то има общини, при които под един % от общите разноски отива за капиталова активност ( Завет – 0,6%, Дулово – 0,8%).

Друг метод, по който можем да сравним вложенията в общините, е да разгледаме размера на финансовите разноски по отношение на популацията. Средно за страната на човек се падат по 141 лева общински финансови разноски. По този индикатор също се следят огромни разлики - още веднъж преди всичко с огромна преднина се подрежда Челопеч с 2227 лева, следвана от Сухиндол (1556 лева./човек) и Трън (1243 лева./човек). Тук картата прилича тази за общите разноски на човек по това, че най-високите разноски на гражданин се падат в пограничните и планинските общини поради дребното население. За съпоставяне, най-зле представящите се общини още веднъж са Завет и Дулово със надлежно 6 и 9 лева финансови разноски на човек за годината. Повечето общини в страната (общо 167), осъществят финансови разноски под 200 лева на човек от популацията.

| Интерактивна версия на картата |

Големи контрасти се следят освен при разноските, само че и при приходите. Общините доста се разграничават по това до каква степен могат да покрият годишните си разноски със личните си доходи, генерирани от локални налози и такси, общинска благосъстоятелност, санкции и други Повечето общини са мощно подвластни от централния бюджет, като едвам 9 съумяват да финансират най-малко половината от разноските си със лични приходи. Най-добре в това отношение се показват Несебър (94,8% лични доходи към общи разходи), Приморско (79,6%) и Челопеч и Созопол (75,6%). Като цяло най-хубаво покритие имат общините по Черноморието, поради високите локални налози и постъпленията от туристически налог и концесии. Благодарение на концесионните такси висок дял на личните доходи имат и общините, специализиращи в рудодобива.

Общо за страната генерираните локални доходи покриват 32,7% от всички общински разноски, като покритието в цели 226 общини е по-ниско от това. Причината за високата позиция в разпределението на тази междинна стойност е, че Столична община се подрежда измежду относително финансово самостоятелните общини – нейните лични доходи възлизат на 816 млн. лева и съставляват 51,2% от разноските ѝ. За страдание по-голямата част от общините надалеч нямат ресурсите сами да финансират дейностите си и са прекомерно подвластни от централния бюджет – проблем, по който ИПИ интензивно работи посредством акцията си за данъчна децентрализация „ 2% в твоята община “.

| Интерактивна версия на картата |

Ако разгледаме личните доходи на гражданин, виждаме, че индикаторът е още веднъж най-голям при общините, в които водещи са туристическият и рудодобивният бранш. И тук Челопеч се подрежда на първото място с 5212 лева лични доходи на човек. Над двойно по-нисък е индикаторът за община Чавдар (2251 лева./човек), която е следвана от Несебър и Приморско с по надлежно 1885 и 1887 лева на човек. Отново диапазонът на резултатите е огромен, като общините с най-ниски лични доходи на гражданин са Кирково и Неделино с по 116 лева./човек.

Средно за страната на човек се падат по 415 лева лични общински доходи, като 208 от общините падат под този предел. Въпреки доста огромното си население, Столична община се показва добре и по този индикатор с по 624 лева доходи на човек.

| Интерактивна версия на картата |

Данните за финансовите индикатори на общините демонстрират обилни географски разлики. Общините с най-високите разноски по отношение на популацията си харчат неведнъж повече на човек по отношение на тези с най-ниски разноски. При личните доходи разликите сред първите и последните са даже стократни. Откроява се наклонността общините в туристическите и рудодобивните райони да разполагат с най-вече финансови запаси на човек от популацията. Те са и измежду дребното, които имат относителна самостоятелност от централния бюджет. Повечето общини в страната не могат да покрият и половината от разноските си със лични средства, заради което е нужна финансова децентрализация.

Автор: Теодор Недев, стажант в ИПИ

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР