Четири безплатни кинопрожекции на филми от програмата на Синелибри 2021

...
Четири безплатни кинопрожекции на филми от програмата на Синелибри 2021
Коментари Харесай

Безплатни прожекции на филми от Синелибри 2021 в Стара Загора

Четири безвъзмездни кинопрожекции на филми от програмата на Синелибри 2021 година ще зарадват старозагорци и гостите на града по време на Есенните литературни дни.

„ Влюбеният Айфел “ на режисьорът Мартин Бурбулон ще може да бъде гледан на 17 октомври (неделя) от 16.00 часа в Културен център „ Стара Загора “. Правителството желае от Густав Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното ревю в Париж през 1889 година, също толкоз впечатляващо, колкото работата му по Статуята на свободата. Но Айфел желае да проектира метрото. Когато среща мистериозната Адриан, внезапно всичко се трансформира. Филмът споделя за един инженерен героизъм през призмата на вълнуващия живот на основателя на Айфеловата кула и на шеметната обич, която го въодушевява. Густав Айфел изпъква като визионер с извънреден дух, налегнат от непреклонно предпочитание да завещае внушително завещание на поколенията, без значение от натиска върху него. В функциите на героите влизат Ромен Дюри, Ева Макей, Пиер Дьоладоншам, Жюлиет Бланш, Филип Ерисон и други

В неделния ден на същото място от 18.30 часа феновете на седмото изкуство могат да се насладят на сантименталната драма „ Историята на жена ми “ по едноименния разказ на Милан Фющ. Морски капитан се обзалага в кафене с другар, че ще се ожени за първата жена, която влезе. Следва подъл лабиринт от пристрастеност и ревнивост или най-екстравагантният любовен триъгълник след „ Опасни връзки “. Филмът е акомодация на едноименния пробен разказ на Милан Фющ от 1942 година. Страстно вглъбена и непокорна, историята обръща тил освен на научните и политическите нервности, а и на целия жестоко неприличен свят, без да не помни или да се отхвърля нито за момент от обективността. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата. Режисьор и сценарист на лентата е Илдикo Енеди, в функциите Леа Сейду, Луи Гарел, Гийс Набер, Жасмин Тринка, Луна Ведлер, Серджо Рубини и други

На 24 октомври (неделя) от 16.00 часа в Културен център „ Стара Загора “ ще бъде излъчена военната драма „ Персийски уроци “, по новелата „ Изобретяване на език “ на Волфганг Колхаазе. Жил е задържан от Секретен сътрудник дружно с други евреи и изпратен в концентрационен лагер в Германия. Той едвам заобикаля изтезанието, като се кълне пред защитата, че не е евреин, а персиец. Тази неистина краткотрайно го избавя, само че по-късно на Жил е предоставена на пръв взор обречена задача: да научи на персийски Кох, офицера, отговарящ за кухнята на лагера, който мечтае да отвори ресторант в Персия (Иран), откакто войната завърши. Налага се Жил да измисля буквално език, който не познава. Тъй като необикновената връзка сред двамата мъже стартира да провокира ревнивост и съмнение, Жил осъзнава със смразяваща изясненост, че един подправен ход може да разкрие неговата машинация. В функциите: Нахуел Перес Бискаярт, Ларс Айдингер, Леони Бенеш, Йонас Ней, София Гершевич и други Режисьор е Вадим Перелман.

Последният филм, който е включен в програмата е„ Три етажа “. Драматичната комедия е с номинация „ Златна палма “ от филмовия фестивал в Кан. Поредица от събития ще промени радикално живота на жителите на една жилищна кооперация в Рим, разкривайки техните компликации да бъдат родители, братя и сестри или съседи в свят, в който взаимното битие се ръководи от боязън и възмущение. Поне по този начин наподобява. Докато мъжете робуват на вироглавия си манталитет, дамите, всяка по собствен метод, се пробват да съединят фрагментираните късчета живот, да реанимират любовта и чувството за непосредственост. Зрителят става очевидец по какъв начин обществените и политическите недъзи се разиграват в душeвността на персонажите, само че таман техните несъвършени реакции и противоречиви възгледи ги вършат по-убедителни и достоверни. Режисьор е Нани Морети по романа на Ешкол Нево, в функциите Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър, Нани Морети, Стефано Дионизи, Адриано Джанини и други Лентата ще бъде показана на 24 октомври от 18.30 часа в Културен център „ Стара Загора “.

Синелибри е единственият кинофорум у нас, черпещ ентусиазъм от литературни шедьоври и техните прочити на огромния екран, отбелязва 700 години от гибелта на Данте Алигиери, „ бащата на италианския език “.

По време на кинопрожекциите ще бъдат спазвани всички противоепидемични ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР