Четенето не е просто преглеждане на текста, а сложен психически

...
Четенето не е просто преглеждане на текста, а сложен психически
Коментари Харесай

Аналитично и повърхностно четене

Четенето не е просто ревизиране на текста, а комплициран душевен развой със свои особености и скрити благоприятни условия. Всеки човек има неповторим метод на четене.

Но могат да бъдат избрани два общи типа четене – аналитично четене и незадълбочено четене. Аналитично четене се употребява във връзка с текстове, богати на познания, както и във връзка с текстове с компресирано познание.

Аналитичното четене се характеризира с това, че процесът на четене се възприема не като забавление или метод за отмора, а като сериозен интелектуален труд.

След половин час аналитично четене човек изпитва мощна отмалялост. За проучване на текста при аналитично четене са нужни доста повече време и сили.

 Аналитично и незадълбочено четене

По време на аналитично четене е належащо да се записват фрагменти от прочетеното. Книга, прочетена по аналитичния способ, се препрочита три пъти, преди човек дефинитивно да я разбере.

Аналитичното четене е уместно за проучване на комплицирани текстове и инструкции за потреблението на разнообразни типове техника, както и за механически публикации.

Друг способ на четене е повърхностният. Там се смесват желанието за придобиване на познания и желанието за приемане на оптимален комфорт, това е способ за релаксация.

Важно е да владеете и двата типа четене, като изучавате значимата информация с аналитичния способ, а леката и забавна информация – с незадълбочено четене.

Не четете преди лягане, тъй като това засилва мозъка и ще заспите по-трудно. Добре е да четете по половин час на обособени промеждутъци денем.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР