Честваме Трифон Зарезан по стар стил, а на много места

...
Честваме Трифон Зарезан по стар стил, а на много места
Коментари Харесай

На Трифон Зарезан зарязаха лозите на много места в страната

Честваме Трифон Зарезан по остарял жанр, а на доста места в страната на този ден се зарязват лозята с вярата за по-добра годишна продукция. Винопроизводителите си пожелаха плодородна година и повече поддръжка от страна на страната.

Пловдив Варна Благоевград

В България има над 300 винарски мазета, а продукцията която те изнасят в чужбина е към 64 милиона литра. Това е празничната равносметката, която вършим на Трифон Зарезан.
Вижте по какъв начин мина празникът в регионите на Пловдив, Варна и Благоевград!
За десета поредна година жителите на пловдивското село Белозем означиха празника със алегорично шествие до един от огромните лозови масиви. Отец Петър извърши водосвет с благопожелание за плодородна година.
Костантин Спасов: Миналогодишната съвършена. И климата оказа помощ предходната година. Наля гроздето както се споделя. Захарност имаше.
Въпреки компликациите, в Пловдивско, от ден на ден хора стартират да отглеждат лозя.
Иван Тачев – кмет на село Белозем: Последно време се следи възвръщане на винопроизводството, на повече лозови насаждения има.


Във варненското село Белоградец земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че програмата за преструктуриране на лозаро-винарския бранш ще форсира растежа в сектора.
Румен Порожанов – министър на земеделието, храните и горите: Продължава с нови 5 години по 26 милиона евро годишно до 2022 година. Само за предходната година 2017 са контрактувани 123 контракта по програмата за преструктуриране за близо 5 милиона лв..
В русенското село Пиргово за Цар на лозарите тази година избраха потомствения земеделец Ивайло Кьосев. Семейството му отглежда 150 декара лозя. Кьосев обаче се тормози, че няма задоволително служащи, които да му оказват помощ.
Йордан Кьосев - лозар и винопроизводител: Защото няма тези квалифицирани фрагменти. Защото всяка лоза в един масив, а те са хиляди, е самостоятелна сама за себе си... За страдание, контингентът ми, с който работя, са 6 дами над 65 години.... Няма млади хора-най-млада е брачната половинка ми - на 50 години.
Винопроизводителите чакат повече поддръжка от страната и по-голяма реклама в чужбина.



Свети Трифон е най-почитаният светец от българската общественост в Унгария. В навечерието на днешния празник български градинари и лозари зарязаха лозовите масиви в Будапеща и се помолиха земеделието още веднъж да се възроди. В началото на предишния век българските градинари в Унгария са наброявали близо 70 000 души.

В Унгария всеки свързва България със земеделието и градинарството. Години наред точно българите са произвеждали най-хубавите зеленчуци, освен това на големи площи към Будапеща.
Арх. Атанасий, предс.на Българската православна община в Будапеща: Показват тук способи, които не са били познати. Българският градинар е бил извънредно уважаван. Те принасят тук българския домат и метода, по който те са отглеждали зеленчуци за самите себе си.Симеон Варга, покровител на българската общественост в унгарския парламент: Когато са пристигнали, моят дядо и моята баба след Първата Световна война, те се занимават със земеделие и тогава разцъфтява в унгарската страна земеделието. Техните земи са били до река Дунав.
Трифон Зарезан е повече от празник за българските градинари и лозари от Будапеща. Светецът е техен настойник. Западно и средноевропейския митрополит Антоний и мотрополита на Австрия – Арсений благословиха сънародниците ни в Унгария и се обърнаха с молба към небесния покровител да прогони всички вредители от земите им.
Огнян Кожухаров, представител на българската общественост в Будапеща: Практически на Трифоновден стартира стопанската година и на Димитровден я затваряме.
Зарязването на лозята е неизменима част от празника.
Петър Байчев, български градинар в Будапеща: Голям празник – преди 40-50 години тази повърхност беше цялостна с градинари. Ама в този момент доста малко има към този момент градинари. Младите не желаят в градина да работят, тъй като тежко нещо е това.
Въпреки че градинарите през днешния ден са малко, българите в Унгария поддържат традициите живи. А очакванията на българските производители са ориентирани към новият банкет по лозаро-винарската стратегия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР