Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел

...
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел
Коментари Харесай

Мазнините: добри, полезни, вредни - I

Често възхвалата или анатемосването на дадена лой има за цел просто да ни продаде рекламиран артикул. За да не ставаме жертви на тази маркетингова тактика, най-добре е да познаваме наличието на публикуваните масла, с цел да извлечем оптималната изгода от тях и да не си постановяваме непотребни (или даже опасни) ограничавания.

Видове мастни киселини
Хората, който се интересува от здравословно хранене знаят, че наситените мазнини са „ отговорни ” за доста здравословни проблеми, мононенаситените са надалеч „ по-добри ” от тях, а полиненаситените са есенциални, т.е. жизненоважни за организма. Всички натурални масла обаче са композиция от трите. В този смисъл даже и в най-здравословните мазнини има нещо нездравословно, както и в „ най-вредните ” – нещо потребно.

Наситените мазнини можем да познаем още по-външният тип – те са в твърдо положение на стайна температура. Свързваме ги с продуктите от скотски генезис - краве масло и свинска мехлем, само че доминират също по този начин в кокосовото, палмовото и какаовото масло.

Ненаситените мазнини, в противен случай, са в течно положение и се съдържат най-много в растителните артикули – семена, ядки и някои плодове. Мононенасините мастни киселини се назовават още Омега – 9 и доминират в зехтина, фъстъченото масло и авокадото. Полиненаситените биват Омега -3 и Омега-6 и организмът ни не може да ги синтезира самичък, по тази причина наложително би трябвало да ги одобряваме с храната. Най-богати на първите са рибеното, леленото и рапичното масло. Вторите се съдържат в слънчогледовото, царевичното, сусамовото олио и множеството ядки.

Растителните мазнини би трябвало да участват всекидневно в менюто ни. Те доставят на организма ненаситени мастни киселини, които са нужни за вярното протичане на процесите в организма. Също по този начин понижават равнището на холестерола в кръвта и са главен източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Съществен минус обаче е високата им калоричност. Всяко растително олио на процедура е 100 % лой и съдържа към 900 ккал на 100 мл. Затова би трябвало да ги консумираме с мярка.

Зехтин: наситени мазнини - 16 гр., омега-9 - 70 гр., омега-6 – 10 гр., омега-3 – 1 гр.
Отдавна се знае, че постоянната приложимост на зехтин пази от сърдечно-съдови болести. В последно време обаче повече внимание притегля съставката олеокантал (съдържа се единствено във типа „ екстра върджин ”), която има мощно противовъзпалително деяние и даже може да спре развиването на старческа деменция. За страдание, даже минималната термична обработка унищожава скъпото вещество.

Ленено масло: наситени мазнини – 10 гр., омега-9 – 21 гр., омега-6 – 16 гр., омега-3 – 53 гр.
Само една супена лъжица на ден, взета непосредствено или добавена към салата, обезпечава скъпите омега-3 мастни киселини. За разлика от лененото семе, маслото не съдържа цианид и може да се употребява от деца, бременни и кърмачки.

Слънчогледово олио: наситени мазнини – 12 гр., омега-9 – 19 гр., омега-6 – 68 гр., омега-3 –1 гр.
То е извънредно богато на витамин Е, изключително в необработен тип – така наречен шарлан. Но не се предлага да се използва като съществена лой, защото огромният превес на омега-6 мастните киселини в храненето, може да докара до възпалителни болести като алергии, ревматизъм, нараснал риск от инфаркт, инсулт и даже рак.

При изборът на растително масло обаче не трябва да се ръководим единствено от какво, само че и по какъв начин е получен продуктът – с други думи методът на екстракцията. Най-ценно за организма ни е студенопресованото и нерафинирано масло, тъй като при обработката му не се унищожават потребните вещесва и няма останки от разтворители.
Продължава: Мазнините: положителни, потребни, нездравословни - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР