Често сме чували хора с наднормено тегло, да оправдават излишните

...
Често сме чували хора с наднормено тегло, да оправдават излишните
Коментари Харесай

Заболявания и лекарства, от които се пълнее

Често сме чували хора с наднормено тегло, да „ оправдават ” непотребните си килограми с действителни или мними болести. В множеството случаи зад този мотив се крие възприятие на позор и лично изтощение в битката с несъразмерния вкус. И въпреки всичко фактически някои болести и медикаменти могат да доведат до засилено отсрочване на мазнини, понижаване на мускулната тъкан и задържане на вода в организма.

Преди всичко целодневният престои в леглото, препоръчван при всички инфекциозни и простудни болести, даже и най-леките, може да докара до напълняване. По същата логичност, до качване на килограми води всяко положение, при което човек е задължен да ограничи двигателната си интензивност, да вземем за пример при строшаване на кост. В положение на покой организмът стартира да разгражда мускулите, което в допълнение води до закъснение на метаболизма.

Тъй като метаболизма се контролира от щитовидната жлеза и хипофизата, всички болести, които засягат тези органи, водят до съмнения в тежестта, постоянно извънредно съществени. Например хората с понижена функционалност на щитовидната жлеза, без значение от хранителния режим, напълняват. Прекомерната интензивност на жлезата пък води до противоположният резултат – внезапно намаляване.

Безпричинното качване на килограми може да бъде признак и на аденом (доброкачествен тумор) на хипофизата. Най-драстично е напълняването при тези хора, при които в резултат на тумора се развива заболяването на Кушинг. Тя е обвързвана с прекалено произвеждане на кортикостероиди, които карат организма интензивно да складира мазнини. Съответно и всички болести, които се лекуват дълготрайно с тези хормони, да вземем за пример хроничните, астмата и ревматоидният артрит, водят до същия „ бухнал ” резултат. Кортикостероидите въздействат освен на количеството, само че и на разпредeлението на мазнините – те се натрупват най-често към лицето, шията и корема.

Към нарастване на тежестта водят и други медикаменти:

♠ Антидепресантите, изключително трицикличните;
♠ Сулфанилурейни препарати, употребявани за лекуването на диабет II вид - манинил, диапрел, глипизид, новонорм и др.;
♠ Фенотиазини и невролептици, предписвани при психологични разтройства;
♠ Бета-блокери, намаляващи кръвното налягане;
♠ Някои антихистаминови препарати, употребявани при, да вземем за пример ципрохептадин.

Ако имате подозрение, че напълняването при вас е обвързвано с обещано заболяване или използването на медикамент, най-добре се консултирайте с вашия лекуващ доктор.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР