Чеслав МилошПисател, литературен историк, преводач, дипломат, философ и общественик, /1911

...
Чеслав МилошПисател, литературен историк, преводач, дипломат, философ и общественик, /1911
Коментари Харесай

Чеслав Милош, непоробеният разум с корени в безкрая на света

Чеслав Милош
Писател, книжовен историк, преводач, посланик, мъдрец и държавник, /1911 – 2004/

Произход: поляк, роден в Литва, Руската империя, междинна класа

Образование: учи полонистика и право в Университета „ Стефан Батори “ във Вилнюс

Интереси: лирика, литература, работи като културен аташе във Франция и Съединени американски щати, преподава Славянска лингвистика в Калифорнийския университет

Постижения: вкарва нов род в полската литература - поема-трактат

Най-известни произведения: доста поетични книги, алманах с есета „ Поробеният разсъдък “

Признание: Нобелова премия за литература - 1980, творчеството му е неразрешено в Полша по времето на комунизма

През 1970 година в Гданск полските комунисти избиват десетки хора, до момента в който хиляди стачкува спокойно. След 10 години в двора на гданската корабостроителница, която носи името на аления сатрап Владимир Ленин, е повдигнат първият в „ соцлагера ”, монумент на жертвите на комунизма. На паметника има два цитата – от Библията и от „ Вие, които съгрешихте ”, стихотворение на Чеслав Милош.

Книгите му в Полша са самиздат - управляващите го назовават изменник и не разрешават името му да се загатва. Но всички поляци го четат. Цитатът на гданския паметник гласи:

„ Вие, които съгрешихте, не се чувствайте в сигурност. Един стихотворец помни! ”

Няма по-въздействаща опасност против комунистическите нарушители. Чеслав Милош умее сходни внушения, въпреки най-после да си дава сметка, че не може да промени Вселената. И написа в „ Молитва ”:

„ В часа на мъката бъди с мен като Твое страдание/ което не може света да избави от болката ”.

Милош, дружно с папа Йоан-Павел Втори и Валенса, е икона на полската опозиция против комунизма.
Стиховете му бяха като…..таен код
„ Стиховете му бяха като…..таен код. Ние се разпознавахме един различен с негови цитати - в случай че някой знаеше Милош, значи можеш да пиеш бира с него, без да се страхуваш ” – написа Адам Михник. И си спомня първата среща с Милош в Париж през 1976, в „ дребна, топла българска механа “.

„ След третата бутилка вино започнах да декламирам негови стихове….. видях сълзи да текат от очите му и чух разчувствания му глас: „ Не знаех, че младите в Полша знаят стиховете ми наизуст. Мислех, че съм анатемосан ”.

Тогава Милош е на 65, професор по славянска литература в Съединени американски щати и създател на „ Поробеният разсъдък ”, книга, която разобличава лъжата на комунистическата система. Никой не знае, че с Нобеловата премия след 4 години творчеството му ще заеме мястото си в света, а той ще се трансформира в „ оракул, влъхва и невероятен престиж ”.

Чеслав Милош е роден през 1911 в малко литовско село. През Първате международна война татко му строи пътища в Луската империя и пътува с жена си и сина си. Малкият е очевидец на болшевишкия прелом и от този момент няма илюзии за Русия. После е очевидец и на войната на алените пълчища против новата самостоятелна Полша, както и на полско-литовската война от 1920.

Независимо от мъчителната си свенливост като младеж, Чеслав приключва право във Вилнюс. Има огромен гений за езици - с изключение на полски, знае съветски, литовски, британски, френски и иврит. През 1930 дебютира с лирика, а още на 16 на драго сърце е съблазнен от красива омъжена жена, която, с изключение на на обич, го учи на танго.

В университета има връзки с много девойки, а през 1944 се дами за Янина, която е до него в най-тежките моменти. Тя го посреща в окупираната от немците Варшава, когато той бяга от окупираната от Сталин Литва, до него е през войната, съпровожда го и в изгнанието от комунистическа Полша.

Но това заточение не стартира незабавно. След войната Милош, към този момент прочут човек на словото в Полша, в това число от незаконните издания през немската окупация, е културно аташе в Съединени американски щати и Франция. Той работи за разпространение на полската просвета, без значение от обвиняванията в левичарство от най-консервативните емигрантски кръгове. Тези обвинявания идват оттова, че той въпреки набожен човек, има търкания с църквата. И не счита, че всеки поляк би трябвало да бъде безусловно католик. А и не ненавижда евреите, в противен случай, даже им оказва помощ през окупацията.

През 1950 обаче комунистите вземат решение, че той не сътрудничи задоволително старателно, значи е изменник, и му вземат задграничния паспорт. Това е знак. Милош си връща паспорта и отново е във Франция, където би трябвало към този момент да се пази както от полските консервативни, по този начин и от френските левичарски среди.
Съставен съм от несъгласия, по тази причина поезията за мен е по-добра форма от философията
Той дълго е колеблив сред мислите за самоубийство и страхът, че полските секрети служби ще го убият, само че сътрудничи с емигрантско издателство „ Култура ”, основната му финансова и морална опора до 1960, когато е поканен в Бъркли, Калифорния, за професор по славянска литература. Там Милош написа разнообразни по темперамент книги, само че цялостен живот си остава стихотворец. Както самичък споделя: „ Съставен съм от несъгласия, по тази причина поезията за мен е по-добра форма от философията ”.

През 1980 Чеслав Милош получава Нобел за литература - изненада за мнозина, само че не и за тези, които познават творчеството му.

После към този момент режимът не може да го спре, той стъпва на родна земя и прави победоносен поход. Това е времето, когато борбеният полски дух роди своята „ Солидарност ” и Чеслав Милош е една от иконите на съпротивата.

След измененията той дели времето сред Краков и Бъркли, а през 2004 се връща вечно в Полша.
Не желая да бъда господ или воин
„ Не желая да бъда господ или воин. Просто желая да се трансформира в дърво, да одъртявам с епохи и да не контузвам никого ” – споделя поетът Чеслав Милош.

Тялото му е заровено в криптата на една краковска черква, само че може пък духът му в действителност да се е преродил във вековно дърво с корени в безкрая на света.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР