Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и временен външен министър Ян Хамачек

...
Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и временен външен министър Ян Хамачек
Коментари Харесай

Криза! Изгонването на 20 чешки дипломати от Русия парализира работата на посолството

Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и краткотраен външен министър Ян Хамачек съобщи през днешния ден пред публицисти, че дейностите на Русия, оповестила за личност нон грата 20 чиновници на посолството на Чехия в отговор на изгонването на 18 съветски дипломати от Прага, са парализирали активността на дипломатическото посланичество, съобщи ТАСС.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 чиновници, командировани от Чехия, и в този момент там остава да работи единствено консулският отдел, изясни Хамачек. Чешкото външно министерство възнамерява да изпрати в Москва част от дипломатите, работещи в генералните консулства на страната в други райони на Руската федерация, предава Българска телеграфна агенция.

Реакцията на Русия след изгонването на нейни дипломати от Прага се оказа по-силна от упованията, внушени от досегашната процедура в сходни случаи. Затова Чехия ще обмисли по-нататъшни дейности в тази връзка, съобщи Хамачек. По думите му той ще показа свои оферти по въпроса на премиера Андрей Бабиш.

Прага експулсира в петък дипломатите от задачата на Москва заради съмнения, че съветски разследващи организации са забъркани в детонация в склад за експлозиви в Чехия през 2014 година.

Чешкият външен министър приказва, откакто осведоми през днешния ден по време на видеоконференция сътрудниците си от Европейски Съюз за развиването на обстановката към " случая Върбетице " - село в източната част на страната, където се е намирал взривеният оръжеен склад.

" Помолих нашите съдружници да проявят взаимност с нас. Очаквам още през днешния ден да забележим израз на тяхната поддръжка за нашите (ответни по отношение на Русия, бел. ТАСС) дейности. Чехия стана жертва на интервенциите на съветските спецслужби ", сподели Хамачек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР