Чешката прокуратурата може да обвини в шпионаж Николай Шапошников, бивш

...
Чешката прокуратурата може да обвини в шпионаж Николай Шапошников, бивш
Коментари Харесай

Бивш военен от СССР е дал информация на ГРУ за взривовете в оръжейни складове в Чехия

Чешката прокуратурата може да упрекна в шпионаж Николай Шапошников , някогашен руски военнослужещ, поради гърмежите в склад за муниции във Врбетица през 2014 година, заяви вестник.

Част от взривените през 2014 година муниции във военни хранилища във Врбетице, Чехияна компанията на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев – ЕМКО . Той, синът му Христо Гебрев и индустриалният шеф на ЕМКО Валентин Тахчиев бяха отровени с вещество, сходно на новичок, в София през 2015 година

Шапошников има чешко поданство от 90-те. Сега живее в Гърция. Той е работил като съветник за Imex Group. В склад на тази компания стана детонацията, при която починаха двама души и бяха нанесени обилни вреди.

Lidové noviny цитира източници, съгласно които малко преди гърмежа Шапошников е предал информация за боеприпасите, които се съхраняват във Врбетица, на генерал-майор Андрей Аверянов , шеф на ГРУ (Главно разследващо управление). След като получили информацията, сътрудниците на съветското военно разузнаване Анатолий Чепига и Александър Мишкин отпътували за Чешката република под непознати имена и съгласно чешкото следствие взривили склада.

Шапошников е изпратил имейл до притежателя на склада, в който е показал дните, в които сътрудници на ГРУ, представящи се за оръжейни инспектори от Таджикистан и Молдова, ще дойдат във Върбетица.

Според обявата, на 4 октомври 2014 година Аверянов се е срещнал с Шапошников в Португалия, след което се е върнал в Москва. На 7 октомври са купени билети за Чепига и Мишкин, които идват в Прага на 11 октомври. На 16 октомври във Врбетице е имало детонация, като същия ден двамата сътрудници и Аверянов, който по това време е бил във Виена, са отлетели за Москва.

Чепига и Мишкин към момента не са публично упрекнати в Чешката република, защото следствието няма удостоверение, че са били във Врбетице.

Дъщерята на Шапошников е удостоверила, че самият той, дружно с членове на фамилията, се е срещал с Аверянов в Португалия. Тя я разказа като елементарна среща на познати туристи. Самият Шапошников, който даде показания по делото, съобщи, че не знае същинската идентичност на двамата " инспектори ". Разследването обаче счита, че той е скрил истината.

В средата на април 2021 година чешките управляващи оповестиха, че подозират за гърмежите сътрудници на съветското военно разузнаване. Предполага се, че детонациите са били ориентирани към муниции, предопределени за доставка в Украйна.

Чепига и Мишкин са същите офицери от ГРУ, които английските управляващи, под имената " Петров " и " Боширов ", упрекват в опит за ликвидиране на Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри през 2018 година По-късно английските служби оповестиха и. Това е „ Сергей Федотов “, като името е псевдоним за „ Денис Сергеев “. Той бе разгласен за интернационално търсене от България поради отравянето на Гебрев.

В България имаше редица гърмежи в оръжейни хранилища. Първите бяха в Ловнидол и Стралджа през 2011 и 2012 година, продължиха със серия детонации в Казанлък, Костенец, Горни Лом и Мъглиж през 2014 година, в Иганово край Сопот през 2015 година, още веднъж в Мъглиж през 2020 година и най-после в Карнобат през 2022 година За нито един от тях към момента няма влезнало в действие дефинитивно правосъдно решение, което да обяснява аргументите за случая.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР