Чесънът и лукът традиционно присъстват на родната трапеза като подправка

...
Чесънът и лукът традиционно присъстват на родната трапеза като подправка
Коментари Харесай

За кого не се препоръчва консумацията на чесън и лук?

Чесънът и лукът обичайно участват на родната софра като фалшификация за овкусяване на салати и ястия, в нетрадиционната медицина като средство за лекуване на редица положения, както и за стимулиране на имунната система и предотвратяване от вирусни болести. Лукът е богат на йод и фолиева киселина, витамини от група В, витамин С, а чесънът съдържа калий, манган, мед, калций.

Счита се, че са ефикасни за предотвратяване от вирусни и бактериални инфекции, сърдечносъдови болести, предотвратяване от клетъчни и ДНК увреждания. Определени групи хора, страдащи от характерни болести, не могат да се възползват от изгодите на чесън и лук за организма, защото потреблението им е нездравословна за тях. Тези два зеленчука се отхвърлят и от някои диети, култури и религии.
Защо НИКОГА не би трябвало да запържваме чесън и лук
Днес ще си приказваме главно за пресните чесън и лук. Те са тези два зеленчука, които не пропущаме да прибавим към съвсем всяко едно ясти...

При кои болести не се предлага потреблението на чесън и лук?

Въпреки че чесънът и лукът доставят на организма пробиотици, регулиращи чревната флора, те не са в задоволителни количества, с цел да окажат нужното влияние, само че могат да провокират стомашен дискомфорт при страдащите от сензитивен корем. Могат да провокират болежка, отичане на корема, газове при пациенти с язва и гастрит.

Ако ви е известно, че страдате от синдрома на раздразнените вътрешности, също забравете за потреблението на лук и чесън изключително в сурово положение. Прекомерната приложимост на недопечен чесън в огромни количества може да провокира и увреждане на лигавицата на червата.

Хората, страдащи от прекалено изпотяване, би трябвало да заобикалят консумация на лук и чесън изключително в топлото време. Миризмата от тях се излъчва освен от устната празнина, само че и посредством потта и това е изключително неприятно.
Полезните храни, които могат да ни вредят – чесън и лук
Лукът и чесънът са приети за едни от най-силните противовъзпалителни средства. Всички типове лук са богат източник на витамин С и В6,...

Лукът и чесънът би трябвало да се изключат от диетата на хора с главоболие и недостиг на вниманието. Отказът от тях за няколко седмици може доста да усъвършенства положението.

Пациенти, приемащи кръворазреждащи лекарства, би трябвало да внимават с количествата чесън, които употребяват, защото той също способства за разреждане на кръвта и в комбиниране с медикаментите може да е причина за нежелано кървене.

Чесънът и лукът в огромни количества водят до понижване на кръвното налягане, заради което би трябвало да се заобикалят от пациенти, страдащи от ниско кръвно налягане.

Интересни диети и религии, отричащи потреблението на лук и чесън
Индуитската вяра не позволява консумация на лук и чесън. Известната диета „ Fodmap “ не позволява хранене с лук и чесън, с цел да се избегнат раздразнените вътрешности. Джайнската просвета изрично не разрешава потреблението на чесън и лук. В будизма лукът и чесънът също са неразрешени, както и други мощно миришещи подправки, защото се смята, че миризмата от тях, отделяща се с дъха, е пренебрежение към останалите в храма. Същото се отнася и за джамиите – там също е неприемлива миризмата на лук и чесън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР