Чесънът е познат на хората още отпреди 6000 години. Още

...
Чесънът е познат на хората още отпреди 6000 години. Още
Коментари Харесай

Чесънът - подправка и лек с невероятни качества

Чесънът е прочут на хората още отпреди 6000 години. Още тогава той е е имал необятно приложение - като фалшификация, храна, лекарство. Неговият характерен усет и мирис го подреждат измежду царете на подправките. За негова татковина се считат Средна и Югозападна Азия. По-късно той се популяризира в целия свят. Богатият му химичен състав го прави едно от най-полезните и употребявани растения.

Чесънът е богат на витамини (С, А, В1, В2, В3, В6, В9, РР, Е И ДР), соли на натрия, калия, калция, фосфора, желязото, сярата и магнезия и на редица други микроелементи. Чесънът съдържа фитонциди, които съставляват мощен натурален антибиотик, сразяващ болестотворните бактерии.

Съдържа още фитохормони, белтъчини, азотни субстанции, въглехидрати, целулоза, скорбяла, дъбилни субстанции и киселини. Редовната му консумация защищава организма от редица болести. Той е извънредно потребен, намалява равнищата на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане.

Редовното му приемане защищава от инсулт, инфаркт и образуването на тромби. Успешно се бори с бактериални и гъбични инфекции. Препоръчва се при загуба на вкус и възстановяване на храносмилането.

Чесънът въздейства добре на обмяната на веществата, като контролира обмяната на йода и мазнините. Той има и детоксична функционалност, облекчава дишането при астматици. С нараснало внимание обаче би трябвало да се приема от страдащи от чернодробни и бъбречни болести.

 ястие на чесън

Тази универсална фалшификация сполучливо се ползва и в домашната козметика. Втрит в корените на косата, той подтиква нейният напредък. При косопад се предлага примес от пет скилидки чесън (счукани), една супена лъжица мехлем и 120 мл затоплено вино. Сместа се втрива в измитата коса, след което главата се обгръща в найлон и забрадка. Престоява по този начин към час и се измива с мек сапун.

Ето и няколко потребни съвета:

Можем да премахнем мощната миризма на чесън от устата, като се сдъвче филиз свеж магданоз, няколко зърна кафе или се изпие чаша прясно мляко.

Лютивият усет на остарелия чесън ще премахнем, като отстраним зеления кълн по средата.

Обелените скилидки чесън можем да съхраним за по-дълго, в случай че се слагат в бурканче и се залеят с олио.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР